Krogsommar 2009
Det är samma förväntan varje vår. Uteserveringarna packar upp, gamla skyltar tas ner och nya sätts upp. Inredningar byts ut och möbler dammas av. Vissa krogar har bytt ägare sedan förra sommaren, vissa har bytt namn och några kör på som de alltid har gjort. Vi ringde några av Gotlands restauranger och frågade vad de har på gång inför sommaren.
Foto: Foto: Paula Zielinski
Nere i hörnet av Stora Torget i Visby hittar man just nu en byggarbetsplats.
Inne i byggdammet sliter krogprofilen Mats Skärlén stenhårt för att få allt klart till den planerade premiären den 10 juni. Det är mycket som ska göras. Man bygger om det före detta köket till en stor bar och man har tagit över den tidigare familjerådgivningen som låg bredvid och där kommer det att bli matsal, kök och en ny utgång till innergården.
Innergården delas med dagiset bredvid och renoverades förra sommaren i samband med att restaurangen bytte namn till Innegården.
Mats berättar att det kommer att bli asiatisk stil på maten, med stort fokus på sushi. Eftersom han tyckte att det saknades ett sushi-ställe i Visby gjorde han något åt det. Det kommer även att finnas för avhämtning.
- Ett alternativ till alla pizzakartonger som bärs runt på stan, säger Mats.
På innergården kommer det att vara djs och bra musik, men aldrig längre än till kl. 24. Mats poängterar att samarbetet med grannarna fungerar perfekt och att de gärna vill fortsätta så.
Smakrike
En restaurang, en sommarbutik och ett hotell med nyrenoverade rum ingår i det rike i Ljugarn som kallas Smakrike. Restaurangen har från 30 april öppet sex dagar i veckan (stängt på måndagar) och i maj kommer det att serveras massor av sparris och andra vårprimörer.
Från midsommar kommer butiken att kunna erbjuda gotländska ekologiska grönsaker och även hemmagjorda chokladtryfflar, ostar, bröd och annat som serveras i restaurangen.
En nyhet för året är att under några veckor i juli kommer Smakrike att ha öppet dagtid och servera tre-rätters eftersom det har funnits efterfrågan på det, enligt Lotta Hasselblad på Smakrike.
Wallérs Krog
En av Visbys skönaste terasser finns på Wallérs plats. Det är Thomas och Tommy som står bakom Wallers Krog. På terassen blir det skön musik, goda drinkar och härlig stämning, precis som vanligt.
Kalas Mat & Catering
Nere i Visby hamn har kroglokalen längst söderut fått en ny hyresgäst.
Numer är det Kaj och Lars som håller till på Skeppsbron 8 med sin restaurang Kalas. Just nu är det dagens lunch som gäller, men från vecka 26 är det öppet fram till sena kvällen och det kommer att serveras både lunch och middag. Inriktningen blir bra mat till vettiga priser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!