Krogsommar 2009
Det Àr samma förvÀntan varje vÄr. Uteserveringarna packar upp, gamla skyltar tas ner och nya sÀtts upp. Inredningar byts ut och möbler dammas av. Vissa krogar har bytt Àgare sedan förra sommaren, vissa har bytt namn och nÄgra kör pÄ som de alltid har gjort. Vi ringde nÄgra av Gotlands restauranger och frÄgade vad de har pÄ gÄng inför sommaren.
Foto: Foto: Paula Zielinski
Nere i hörnet av Stora Torget i Visby hittar man just nu en byggarbetsplats.
Inne i byggdammet sliter krogprofilen Mats SkÀrlén stenhÄrt för att fÄ allt klart till den planerade premiÀren den 10 juni. Det Àr mycket som ska göras. Man bygger om det före detta köket till en stor bar och man har tagit över den tidigare familjerÄdgivningen som lÄg bredvid och dÀr kommer det att bli matsal, kök och en ny utgÄng till innergÄrden.
InnergÄrden delas med dagiset bredvid och renoverades förra sommaren i samband med att restaurangen bytte namn till InnegÄrden.
Mats berÀttar att det kommer att bli asiatisk stil pÄ maten, med stort fokus pÄ sushi. Eftersom han tyckte att det saknades ett sushi-stÀlle i Visby gjorde han nÄgot Ät det. Det kommer Àven att finnas för avhÀmtning.
- Ett alternativ till alla pizzakartonger som bÀrs runt pÄ stan, sÀger Mats.
PÄ innergÄrden kommer det att vara djs och bra musik, men aldrig lÀngre Àn till kl. 24. Mats poÀngterar att samarbetet med grannarna fungerar perfekt och att de gÀrna vill fortsÀtta sÄ.
Smakrike
En restaurang, en sommarbutik och ett hotell med nyrenoverade rum ingÄr i det rike i Ljugarn som kallas Smakrike. Restaurangen har frÄn 30 april öppet sex dagar i veckan (stÀngt pÄ mÄndagar) och i maj kommer det att serveras massor av sparris och andra vÄrprimörer.
FrÄn midsommar kommer butiken att kunna erbjuda gotlÀndska ekologiska grönsaker och Àven hemmagjorda chokladtryfflar, ostar, bröd och annat som serveras i restaurangen.
En nyhet för Äret Àr att under nÄgra veckor i juli kommer Smakrike att ha öppet dagtid och servera tre-rÀtters eftersom det har funnits efterfrÄgan pÄ det, enligt Lotta Hasselblad pÄ Smakrike.
Wallérs Krog
En av Visbys skönaste terasser finns pÄ Wallérs plats. Det Àr Thomas och Tommy som stÄr bakom Wallers Krog. PÄ terassen blir det skön musik, goda drinkar och hÀrlig stÀmning, precis som vanligt.
Kalas Mat & Catering
Nere i Visby hamn har kroglokalen lÀngst söderut fÄtt en ny hyresgÀst.
Numer Àr det Kaj och Lars som hÄller till pÄ Skeppsbron 8 med sin restaurang Kalas. Just nu Àr det dagens lunch som gÀller, men frÄn vecka 26 Àr det öppet fram till sena kvÀllen och det kommer att serveras bÄde lunch och middag. Inriktningen blir bra mat till vettiga priser.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!