Krogfusket: "Det får inte se ut såhär!"

Matfusket på krogarna är något livsmedelsbranschen måste jobba med gemensamt. Det anser Gunilla Lexell på länsstyrelsen, som arbetat med årets Matlandethuvudstad.

Gunilla Lexell, länsstyrelsen sitter med i styrgruppen för årets Matlandethuvudstad.

Gunilla Lexell, länsstyrelsen sitter med i styrgruppen för årets Matlandethuvudstad.

Foto: Krister Nordin

Gotland2013-12-10 12:16

Helagotland.se kunde avslöja på måndagen att det finns ett utbrett fusk med maten på öns krogar. Det är långt ifrån alltid du får på tallriken vad du beställer från menyn.

Enligt en kontroll i somras fick drygt 26 procent av de kontrollerade verksamheterna anmärkning.

Artikeln har blivit uppmärksammad.

På vilket sätt påverkar det arbetet att utveckla livsmedelsbranschen på Gotland?

– På ett sätt skadar det, men det visar också på hur det faktiskt ser ut. Det sätter fokus på vikten av ursprung och identitet och visar att konsumenterna har ett stort ansvar för att fråga och ställa krav, säger Gunilla Lexell.

Hon hoppas att avvikelserna främst handlar om okunskap, okunskap är lättare att åtgärda än illvilja.

– Det här visar verkligen att det finns mer att jobba på. Vi kan inte slå oss till ro med att regeringen sagt att "Gotland är mat". Vi måste ta ett gemensamt ansvar, när man är Matlandethuvudstad får det inte se ut såhär!

Gunilla Lexell berättar att det efter året som Matlandethuvudstad nu följer en analysfas där man ska ta fram planer för att kunna utveckla livsmedelsproduktionen på Gotland ännu mer. De här är en fråga som måste tas med i diskussionerna, förklarar hon.

– Sedan är frågan vem som ska ta tag i problemet, men det är absolut en fråga vi måste jobba med gemensamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om