Under onsdagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) att alkoholförsäljning inte kommer att vara tillåtet efter klockan 22 från och med 20 november. Beslutet är ett svar på den ökade smittspridningen i samhället den senaste tiden, där barer, restauranger och nattklubbar pekats ut som potentiella smitthärdar.
Magnus Larsson, ordförande för Gotlands krögarförening, tycker att det är för tidigt att uttala sig om vilka konkreta konsekvenser beskedet kan få.
– Det finns en rad frågor som måste besvaras först. Vad gäller för servering under pågående middagar till exempel? Men det här riskerar utan tvekan att slå hårt mot öns krögare. Och det känns onekligen lite snopet, med tanke på hur goda betyg den här näringsgrenen på Gotland fått i samband med kontroller av verksamheterna. Mot bakgrund av det hade man ju hoppats att drastiska åtgärder som denna hade kunnat undvikas, säger han.
Samtliga krögare GT pratar med beskriver nyheten som väntad.
– Det var bara en tidsfråga. Om det är bra eller dåligt? Ja du. Jag har ingen aning om det här minskar smittspridningen. Risken är ju att drickandet på krogen ersätts med hemmafester. Men om regeringen bestämt sig är det bara att anpassa sig. Alla måste ta sitt ansvar, säger Munkkällarens ägare Lenta Rosenlund.
Gabriel Sahlin på Gamla Masters är inte avogt inställd till förbudet i sig, men ställer sig frågande till vissa delar i det – som att det ska gälla från november till sista februari.
– I andra länder, Norge till exempel, testar man ett liknande upplägg i några veckor för att sedan utvärdera effekterna. Här i Sverige drar vi på med flera månader direkt. Det kan jag tycka är lite märkligt. Men självklart ställer vi upp på det här. I ärlighetens namn: Kombinationen alkohol, trånga lokaler och sena kvällar är inte toppen i coronatider, säger han.
Vad innebär det här för er rent ekonomiskt?
– Krogarna i Visby innerstad har återhämtat sig rejält under de två senaste månaderna. I princip har vi legat på samma nivå nu som vi brukar göra så här års. Men i ryggen finns en brakförlust på runt 70 procent som vi inte tagit igen. Så det blir tufft framöver, men det hade blivit ännu tuffare om vi inte hade klarat oss så bra i september och oktober. Då hade det här beskedet varit en katastrof för krogarna.