Man får framför allt beröm för sin kötthantering och samarbetet med Ejmunds gård krögaren Fredrik Malmstedt driver Köttbutiken vars styckeri ligger under Coop forum på Öster i Visby. Det är här grunden till den prisbelönta maten läggs.
Köttet torkar
- Vi styckar och hänger köttet här, totalt hänger det i fem veckor. Köttet torkar, vilket gör att det blir mörare, säger Fredrik Malmstedt.
Tre anställda arbetar med styckning, torkning och så gör man korv utöver det. Man Köttbutiken är också underleverantör till flera kända finkrogar i Stockholm och när White guide utnämnde årets bästa restaurang, Frantzén/Lindeberg i Stockholm, så är det Ejmunds kött som står på bordet.
Levererar till NK
- Vi levererar även till NK:s saluhall, ytterligare restauranger och till matkasseföretag.
Man hoppas nu på ett avtal med matkasseföretaget Hemfrid, något som skulle betyda en expansion för Köttbutiken och verksamheten på Gotland. I dag arbetar tre personer heltid i styckeriet, sommartid är de fem.
Bland de gotländska köken är det dock inte 50 kvadrat som får allra högst poäng i White guide. Toppnoteringen hittas i stället på Krakas krog i Kräklingbo.
Ingen reklam
- Det är superroligt! Vi är så små så vi gör aldrig någon reklam för oss, men det är alltid fullsatt när vi har öppet och det är fyra månader om året, säger Ulrika Karlsson, som driver Krakas krog.
Restaurangen håller bara öppet sommartid och vid jul.
- Men att vi hade julöppet tycks ha lockat gotlänningarna. I början var de inte så många, men nu ser man att de blir allt fler.
Utmärkelserna är förstås godis för marknadsföringen av Gotland som besöksmål.
- Inga andra småorter har en sådan kvalitet på krogarna som Gotland. Det här är ett bevis på den höga kvaliteten, säger Susanne Welin-Berger från organisationen Goda Gortland.
White Guide skapades 2004 genom en sammanslagning av de två restaurangciceronerna Gourmet 199 Bord och Vägarnas Bästa, den förstnämnda gavs ut under 17 år och den senare utkom första gången 1985.