Krockade med en örn

Plötsligt svartnade det framför busschauffören Göran Jakobsson. I 80 kilometer i timmen frontalkrockade han med en örn! Kungsörnen, nära två meter mellan vingarna, täckte hela vindrutan på bussen. Man får nog beteckna det som maximal otur att krocka med den ganska sällsynta kungsörnen. Framför allt för örnen.

Gotland2004-10-23 04:00
Det var i tisdags förra veckan som Göran Jakobsson som vanligt körde tolvans buss, arbetarturen som går halv fem från stan mot Burgsvik. Han passerade Hejdekorset, vek av mot Hemse och tog det ganska lugnt.
­ Jag satt där och pyskörde. Jag hade gott om tid och höll väl 80 kilometer i timmen, berättar Göran.
Plötsligt var det något stort som lättade framför bussen. En kungsörn med en stor räv i klorna!
Antagligen hade örnen suttit och ätit på en redan ihjälkörd räv vid dikeskanten.
För passagerarnas säkerhet vågade inte Göran ställa sig på bromspedalen utan bromsade så mycket han vågade. Med utspärrade vingar kom örnen närmare. Det svartnade nästan framför Göran Jakobsson. Kungsörnen hade två meter mellan vingarna och vid kollisionen täckte den nästan hela vindrutan på bussen.
­ Det small ordentligt, berättar Göran som vid krocken hade örnen bara decimetern framför nästippen.
<span class=MR>Rutan sprack</span>
Den stora rutan sprack och örnen blev liggande på vägbanan. Tillsammans med de passagerare som inte satt och sov i bussen gick Göran Jakobsson ut och kikade.
­ Örnen låg framför bussen, mitt i vägen. Men den kravlade sig ner i diket. En passagerare ville fånga örnen och ta med den bak i bussen, men Göran avrådde. Han tillkallade som man skall polisen som kom till platsen efter en stund. Polismännen avlivade den skadade örnen.
­ Jag har aldrig sett en örn på så nära håll, säger Göran Jakobsson som kört buss i åtta år.
Kungsörnen är tillsammans med flera andra sällsynta djurarter så kallade Kronans villebråd, vilket innebär att vem som helst inte får ta hand om sådana om de hittas skadade eller döda. Göran gjorde alltså helt rätt i att kontakta polisen.
<span class=MR>Ringmärkt rovfågel</span>
Men kungsörnen var ringmärkt med en blå och en röd ring runt ena benet. I Sverige är det Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som tar emot alla data och iaktagelser av ringmärkta fåglar. Sedan ringmärkningens start i Sverige 1911 har mer än 8 miljoner fåglar ringmärkts och mer än 120 000 av dem återfunnits. Ringmärkning är en mycket viktig vetenskaplig metod och bidrar fortlöpande med kunskap om bland annat flyttning och överlevnad hos många fågelarter. Just nu ligger örnen tillsammans med två andra avlidna kungsörnar i en frysbox i Roma. Nästa vecka ska jaktvårdare Gert Jacobsson på Gotlands skarpskytte- och jägargille transportera de nedfrysta örnarna till fastlandet. När GA kontaktar Ringmärkningscentralen vet de en hel del att berätta om den förolyckade kungsörnen i Hejde.
­ Den ringmärktes faktiskt på nationaldagen den 6 juni 1996. Den var ensam unge i boet på nordvästra Gotland, berättar Conny Kroon när han fått sifferkoderna på de båda ringarna.
Nu åtta år senare föll alltså kungsörnen offer för Swebus, och sin glupskhet. Hade örnen bara kunnat slita sig från sin räv hade den sannolikt hunnit lyfta innan Göran Jakobsson rattade arbetarturen mot Burgsvik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om