Kritiskt för flera fågelarter på Gotland
Antalet häckande fåglar på Gotland har minskat med 20 procent under de senaste fem åren.-Oroväckande! Och vi vet inte vilka orsakerna är, säger Tomas Johansson, länsstyrelsen.
Foto: FLT-PICA
"Bara 200 par kvar"
-Mest kritiskt är det för de redan ovanliga arterna brushane, sydlig kärrsnäppa och rödspov, säger Tomas Johansson, naturvårdshandläggare.
Han säger att om minskningstakten fortsätter kan de här arterna vara borta från Gotland om fem eller tio år.
Tomas Johansson säger att många fågelarter minskar, även så pass vanliga arter som tofsvipa och strandskata.
- Och tyvärr också skärfläckan, som verkligen är en karaktärsfågel för Gotland. Nu finns bara 200 par kvar, för fem år sedan fanns det 500.
Mångårig påverkan
Han tycker minskningen är oroväckande.
-Det mest frustrerande är att vi inte känner till orsakerna till minskningen. Och då är det svårt att göra något åt situationen. Det kan bara bli spekulationer.
Har det att göra med för hårt betade strandängar? När kreatur och gäss betar ner gräset kan det bli svårt för fåglarna att häcka i det för korta gräset.
-Kanske fungerade det bättre när vi hade slåtter på strandängarna? spekulerar Tomas Johansson.
Han säger också att dagens situation kan vara ett resultat av sådant som pågått under många år. Och vad vet vi om flyttfåglarnas villkor nere i Afrika?
"Vi har ett ansvar"
-En strandskata kan bli 30 år och återvända till Gotland år efter år. Men om hon under åren inte fått fram några ungar kommer det ingen efter henne. Sådant vet vi heller inget om.
Tomas Johansson säger att vi har ansvar för de här sårbara arterna.
-Vi har bestämt att titta närmare på 25 av våra 120 områden och göra det varje år, inte bara vart femte år. Kanske kan det ge några fler ledtrådar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!