Hamnfastigheten omfattar drygt 23 400 kvadratmeter, inklusive piren och strandområden i väster och öster. Möjligheterna att bygga och utveckla hamnområdet är dock begränsade och dessutom får köparen en hel del åtaganden på köpet i form av drift och underhåll av kajanläggningar. Regionen har en årlig kostnad på cirka 120 000 kronr för hamnen.
– Jag tror inte att det är någon kö för att köpa hamnen, säger Åke Svensson (S), regionstyrelsens ordförande.
Ändå är han positiv till markanvisningstävlingen, som var modellen även när Vändburgs hamn såldes 2012.
– Det viktigaste är att tillgängligheten för allmänheten bibehålls, säger Åke Svensson.
Allmänheten måste även i fortsättningen ha tillgång till hamn, bryggor och badstrand. På piren har Burgsviks havsbastuförening ett arrende som löper ut 2040, vilket också måste tas hänsyn till.
I Burgsvik är reaktionerna över tävlingen delade. Gotlands Tidningar har bland annat talat med Stefan Olsson, ordförande i Burgsviks hamnförening, som arrenderat hamnen i snart tio år. Avtalet löper ut 2015.
– Jag tycker att det är märkligt att Hamnföreningen inte är prioriterad köpare när vi arrenderat hamnen under så många år. Om vi hade tackat nej skulle jag inte ha någonting emot en tävling. Men det har vi inte gjort, och därför känns det här bara konstigt, säger Stefan Olsson till GT.
Han säger till tidningen att föreningen fortfarande är intresserad av att köpa hamnen, men förklarar att man inte har råd att köpa den på egen hand utan måste göra en gemensam satsning tillsammans med andra aktörer på Sudret.
Joakim Alm, fastighetsbolaget Alm Equity, som äger restaurang Guldkaggen i Burgsvik, är däremot positiv till försäljningen. Han berättar för GT att restaurangen som varit stängd i flera år snart ska öppnas igen.
– Vår förhoppning är att Burgsvik kan bli en familjedestination i framtiden. Jag tror att en försäljning av hamnen kan bidra till att denna vision blir verklighet, säger Joakim Alm till GT.