Kritik mot Romaskolan – brister i ledarskap och undervisning

Skolinspektionen kritiserar Romaskolan på en rad punkter, där mycket handlar om brister i rektorns ledarskap, och att lärare saknar rutiner att följa.
– Finns alltid saker att utveckla, säger rektorn Jennie Nilsson.

Romaskolan har granskats av Skolinspektionen som ger lågt betyg på flera punkter.

Romaskolan har granskats av Skolinspektionen som ger lågt betyg på flera punkter.

Foto: Eleonor Svensson

Gotland2025-05-27 16:10

Skolinspektionen genomförde under två dagar i april en kvalitetsgranskning av Romaskolan där verksamheten med rektor, lärare och 325 elever sattes under lupp genom intervjuer och lektionsbesök av myndighetens utredare.

Rapporten av granskningen, som nu är klar, visar att förbättring behövs på alla fyra punkter som Skolinspektionen beaktar; rektors ledarskap, undervisning, trygghet och studiero samt elevbedömning och betygssättning. 

En rad förbättringspunkter kopplas direkt till rektorns arbete. Utredarna skriver att rektorn "i låg utsträckning leder och styr skolans utveckling" och att rektorn behöver utveckla arbetet med analys av skolans resultat för att utifrån det kunna initiera utvecklingsåtgärder utifrån skolans faktiska behov.

Jennie Nilsson har varit rektor på Romaskolan i sex år. Den 3 juni ska skolledningen träffa Skolinspektionen för en återgivning av granskningen. Även om hon ber att få återkomma med hur man går vidare med resultatet framöver så är hon glad att granskningen gjorts.

– Vi behöver få titta igenom resultatet innan vi har en vidare diskussion, men vi såg fram emot en kvalitetsgranskning, det är en viktig del i vårt systematiska kvalitetsarbete, säger hon.

Romaskolans rektor Jennie Nilsson säger att man välkomnar den granskning som gjorts.
Romaskolans rektor Jennie Nilsson säger att man välkomnar den granskning som gjorts.

Brister har också framkommit i kontakten mellan rektor och lärarna. Enligt Skolinspektionen får lärarna leda vissa av sina möten själva utan rektorn på plats. "Rektorns pedagogiska ledning och organisation är delvis otydlig, vilket försvårar för lärare att samverka", skriver utredarna.

Samtidigt visar det sig att rutiner, riktlinjer och förhållningssätt tillämpas olika av olika lärare i en rad olika sammanhang. "Exempelvis finns det inte dokumenterat hur lärare ska kommunicera om en elev riskerar att få F i betyg och lärare gör då olika", skriver utredarna. Elever har också svarat att de är osäkra kring vad de ska lära sig. 

Gällande undervisningen menar utredarna att det finns utvecklingspotential då det även här skiljer sig åt mellan klasserna och från en lärare till en annan i hur lektionerna leds, hur eleverna delas upp och arbetar, om de är i grupp eller ensamma. "Elevers bild är att vissa lärare har höga förväntningar på dem medan andra lärare inte har det", skriver utredarna.

Det förekommer också olika sätt för hur lärarna arbetar för att skapa trygghet och studiero. "Det saknas samsyn och gemensamma förhållningssätt i arbetet på större delen av skolan", skriver utredarna och pekar på att lågstadiet har en gemensam metod men att hela övriga skolan saknar det.

Skolinspektionen har noterat att pojkar på Romaskolan har sämre kunskapsresultat än flickor, men konstaterar också att systematik för att motverka detta saknas; "Rektorns analys av skillnaderna har fokus på omkringliggande faktorer som exempelvis att pojkar saknar motivation hemifrån till skolarbete samt att pojkar är överrepresenterade inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar", skriver utredarna.

Skolinspektionen genomförde sin granskning av Romaskolan under april.
Skolinspektionen genomförde sin granskning av Romaskolan under april.

När det kommer till bedömning och betygssättning skiljer sig även detta åt mellan klasser och årskurser, och rektorn uppger att denne saknat en tydlig bild av skillnader och avvikelser.

Skolinspektionen föreslår sammantaget att rektorn tillsammans med lärare behöver utarbeta metoder för att systematiskt utvärdera och planera undervisningen tillsammans med eleverna.

Jennie Nilsson säger att det redan finns ett uppdrag att förbättra punkterna som Skolinspektionen granskat.

– Det finns alltid saker att utveckla, och vi kommer att jobba vidare med rapporten ihop med våra förstelärare som fått de här uppdragen till sig kring undervisning, betyg och bedömning samt trygghet och studiero. 

Mot bakgrund av granskningen, hur mår Romaskolan i dag?

– I stort mår vi bra här. Vi har goda resultat i medarbetarenkäten så personalmässigt är det bra även om det finns utvecklingsområden att arbeta med. Vi har goda rekryteringar, och nästan full bemanning av legitimerade lärare, säger Jennie Nilsson.

Romaskolan kunde till förra höstterminen glädja sig åt att man rekryterat fem nya behöriga lärare, samtidigt som Gotland då hade 92 obehöriga lärare som arbetar i skolorna.

Skolan är trångbodd och utökades i höstas med paviljonger. Skolan ska inom några år kunna husera omkring 500 elever, och redan i höst flyttas Vänge skolas sjätteklassare över dit.

Rektor Jennie Nilsson (mitten) gladde sig förra året åt att Romaskolan rekryterat fem nya legitimerade lärare.
Rektor Jennie Nilsson (mitten) gladde sig förra året åt att Romaskolan rekryterat fem nya legitimerade lärare.

Efter granskningen, är det några särskilda utvecklingsområden där ni skulle behöva nya resurser i någon form?

– Nej, det handlar inte alls om resurser, vi har god personalbemanning. Det handlar mer om att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet, kring resultat. Och det ska vi göra, helt enkelt. Det finns goda förutsättningar till att få det superbra, så vi ser fram emot att jobba med det här beslutet.

Mycket i rapporten pekar på att rektorn inte i tillräcklig grad har utvecklat verksamheten, betyder det att du har det för tufft i din roll?

– Som rektor har man ju alltid mycket att göra, som kanske faller tillbaka på det pedagogiska ledarskapet, att man jobbar med andra saker. Det är ju inte så att vi inte jobbar, men vi har en ganska full kalender. Jag tror dock det i slutändan handlar om att få in systematik, och det är det vi ska jobba med nu.

Har systematik saknats menar du?

– Nej, vi gör ganska mycket men man kanske inte alltid hinner dokumentera, det handlar nog mycket om att dokumentationen behöver utvecklas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!