Kritik för uppgift om va-anslutning
93 750 kronor skulle anslutningen till det kommunala va-nätet kosta. På några månader steg priset med 60 procent!Kostnaden för Roger Broström som driver Österby Bil&Maskin AB blev helt plösligt över 53 000 högre än vad som först uppgivits. Nu riktas därför skarp kritik mot kommunens handläggning av ärendet från Företagarombudsmannen, som granskat kommunens agerande på uppdrag av Stiftelsen den Nya Välfärden.
- Företagare och andra enskilda har givetvis rätt att förvänta sig att kommunen lämnar korrekt och rättvisande svar på frågor.
Roger Broström uppger för GA att han är mycket besviken över det bemötande han fått.
- Jag blev i det närmaste utskrattad av den tjänsteman som handlade ärendet när jag hade invändningar och ville ställa frågor om det ändrade priset.
- Självklart uppfattade jag den första prisuppgiften som ett anbud.
Företagarombudsmannen slår i sitt uttalande fast att kommunens brev varit mycket otydligt formulerat men ändå gett intrycket av att innehålla en exakt prisuppgift. Att kommunen inspekterade fastigheten innan uppgiften lämnades förstärkte detta intryck.
Utbyggnad
Det var inför en utbyggnad av verkstaden på Österby som Roger Broström begärde uppgift om vad va-anslutningen skulle kosta.
Kommunen inspekterade fastigheten 2 juni 2004 och uppgav:
"Anläggningsavgiften är 93 750 kronor (inkl moms) och avser då en avgift per förbindelsepunkt och en tilläggsavgift för en bostadsenhet enligt 2004 års taxa. Tilläggsavgifter beräknas enligt gällande taxa."
I november 2004 fick Roger Broström beskedet att kommunen ämnade debitera honom 146 981 kronor(inkl moms). 53 231 kronor mer än vad som tidigare sagts. Den utbyggnad som Roger Broström höll på att genomföra hade vid det här laget kommit så långt att han inte kunde avbryta och avstå från anslutningen till kommunalt va.
Men han skulle ha behållit sig tidigare lösning med borrad brunn och sluten tank om han från början hade fått rätt prisuppgift från kommunen.
Lägsta avgift
I en skrivelse i december klargör kommunen att priset 93 750 kronor avser fast avgift och tilläggsavgift för en bostadsenhet. Det är den lägsta avgift som kan erläggas för anslutning till det kommunala va-nätet.
Ingen planritning fanns inlämnad med skrivelsen för beräkning av avgiftens storlek. Kommunen skriver:
"Att lämna ett "fast pris" på en förfrågan utan planritning och innan ärendet prövats hos byggnadsnämnden är omöjligt eftersom det händer att förändringar sker både under bygglovshanteringen men också under byggtiden.
Vi har också hänvisat till att tilläggsavgifter debiteras enligt gällande taxa." Företagsombudsmannen konstaterar i sin bedömning att Roger Broström inte varit tvungen att ansluta fastigheten till det kommunala va-nätet.
Det måste anses högst anmärkningsvärt att, såsom Gotlands kommun gjort, lämna en prisuppgift motsvarande avgiften för tvångsanslutning av obebyggd fastighet.
"Ett misstag i arbetet"
Företagarombudsmannen vill inte ta ställning till om kommunens agerande kan medföra skadeståndsskyldighet.
- I bästa fall har den prisuppgift som lämnats varit ett misstag i arbetet och i så fall borde Gotlands kommun stå för kostnaden för misstaget i stället för att vältra över den på en enskild näringsidkare.
- I sämsta fall var den missvisande prisuppgiften en del av en medveten strategi att ansluta så många fastigheter som möjligt till det kommunala va-nätet.
- I så fall har Gotlands kommun handlat synnerligen oetiskt, säger Företagarombudsmannen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!