Kristelefon öppen för alla barn

Rädda barnen har nu öppnat en särskild kristelefonlinje dit barn kan ringa med sina frågor omkring kriget i Irak.
­ Barn har väldigt mycket frågor och tänker väldigt mycket. Det gäller de som bott här hela sitt liv men även de som flytt hit och nu kanske återupplever sådana saker de varit med om tidigare, konstaterar Kerstin Blomberg, Rädda barnen.

Gotland2003-03-22 04:00
Barnens kristelefonlinje öppnades på torsdagen. Dessutom har man ökat bemanningen vid den föräldratelefonlinje som nu i praktiken gäller för alla vuxna.
­ Här får man råd hur man möter barns frågor, det kan gälla lärare eller andra som ställs inför sådana funderingar. Barn kan ha suttit uppe på natten och har svårt att koncentrera sig på det vanliga skolarbetet.
Av Iraks befolkning om 20 mijoner är 10 miljoner barn. Och det är en grupp som drabbas hårt vid krig.
­ Kriget framställs så tekniskt men det finns inget högteknologiskt krig. Människor finns överallt. Barn drabbas hårt av att inte få vatten och mat men de är även beroende av att de vuxna i deras närhet mår bra, är de oroliga drabbar det barnen hårt. Vad händer i natt, kommer bomberna här, sådana undringar kan ha konsekvenser långt fram som psykiska trauman och kan föda hämndlystnad.
Rädda barnen har 60 lokalanställda i norra Irak.
­ Vad vi har hört är att många flyr norrut. Vår personal på plats ska främst arbeta med internflyktingar, barn på institution och se till så att barn inte skiljs från sina föräldrar.
<span class=MR>Fyrvaktare</span>
Kerstin Blomberg befinner sig för tillfället i vakttjänst på Karlsö vilket innebär att hon inte hämtas åter av lotsbåten förrän på måndag. Därför har hon hittills fått hålla telefonkontakt med alla berörda på Gotland och inte kunnat delta personligen.
­ Jag var tillfrågad om att tala båda i torsdags och vid dagens manifestation. Men jag är fyrvaktare till på måndag. Det känns jättekonstigt och väldigt jobbigt att vara härute, jag skulle vilja vara med de från Irak som är på Gotland.
Sammanlagt finns det ca 200 irakier på ön varav tiotalet nyanlända vid Gustafsvik. Därtill kommer personer från angränsande länder och många har också familjemedlemmar i olika länder i området.
­ De mår väldigt dåligt och är mycket oroliga för sina anhöriga. Jag har telefonkontakt med dem, vad vi kan göra är att vara medmänniskor.
Fotnot: Barnens kristelefon har tel. 08/698 67 55.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om