Krisgrupper ska få budgeten i balans
Trots att prognosen för kommunens bokslut just nu visar minus åtta miljoner, hoppas kommunledningen på en budget i balans till årets slut.Nämnderna jobbar för att hitta saker att spara på under året och flera nämnders arbetsutskott har bytt namn till "krisgrupp".
Får eget utskott
Räddningstjänstens underskott beror delvis på att den föreslagna besparingen inom ambulansorganisationen röstades ner av politikerna. Dessutom kostar underhållet av den föråldrade fordonsparken mycket samtidigt antalet larm har ökat.
Räddningstjänstens krisgrupp föreslår att ett politiskt tillsatt utskott ska inrättas till kommunstyrelsen för att förbättra styrning och uppföljning av verksamheten. Samtidigt arbetar räddningstjänsten med en ny handlingsplan för skydd och säkerhet i Gotlands kommun där man som GT tidigare berättat skissat på tre olika förslag där det bland annat ingfår förändringar av deltidsbrandkårerna.
Men ingenting är bestämt och diskussionen om utryckningsorganisationen forsätter under hösten.
Lärare oroliga
Inom barn- och utbildningsförvaltningen ser man sig tvungen att undersöka möjligheterna att stänga vissa enheter för att samordna och därmed spara pengar. Nämnden har begärt tilläggsanslag på 53 miljoner kronor men kommunstyrelsens förslag ligger på 20 miljoner, något som oroar de fackliga förbunden inom skola och barnomsorg. Det ökade elevantalet till gymnasiet kompenseras inte fullt ut och sjuktalen inom förskola och fritidshem ökar, påpekar Lärarförbundet i ett samverkansprotokoll angående budget för 2006-2008.
Förbundet påminner om de krav som Arbetsmiljöverket har ställt på dessa verksamheter, främst på stressrelaterade arbetsmiljöproblem. Även sjuktalen inom grundskolan lökar skriver Lärarförbundet som anser att budgettillskottet inte är tillräckligt. Även Lärarnas Riksförbund påpekar i protokollet att ekonomin för gymnasieskolorna är underbudgeterad. "Det fattas cirka 2 300 kronor per elev" skriver de.
166 begärda miljoner blev 85
Vid gårdagens sammanträde med kommunstyrelsen klubbades även nästa års budget ett steg närmare slutligt beslut i kommunfullmäktige, där budgeten ska antas i november. Inga förändringar noterades sedan arbetsutskottet behandlade förslaget förutom att oppositionen drog tillbaka sitt yrkande om bibehållen snöröjning på enskilda vägar. Detta eftersom tekniska nämnden redan dragit tillbaka förslaget.
Budgetförslaget som bygger på en skattehöjning på 50 öre, samt ökade intäkter genom statens höstbudget på 25 miljoner kronor, innebär ett resultat på 53 miljoner kronor. Nämndernas begäran på ramökningar uppgick till 166 miljoner varav kommunstyrelsen godkänt 85.
Fenova-projektet avbryts
Fenomenalens framtid svävar fortfarande i oklarhet. Kommunstyrelsen tycker att det är rimligt att barn- och utbildningsnämnden inte längre bidrar till verksamheten eftersom den ligger utanför nämndens kärnverksamhet. Däremot ska kommunledningen inleda förhandlingar med länsmuseet för att försöka rädda verksamheten. Däremot beslutade politikerna att avbryta planerna på att utöka Fenomenalen till ett science center, kallat Fenova.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!