Krisgrupp tar hand om hemvändarna

?Behöver du råd eller stöd så finns vi till för att hjälpa dig?.
Med de orden möts de hemvändande gotlänningar som drabbats av jordbävningskatastrofen i Sydostasien.
En krisgrupp, med folk från olika myndigheter och organisationer har bildats. Syftet är att de ska hjälpas åt att ta hand om folk när de kommer hem.

Gotland2004-12-30 06:00
-?Vi förbereder oss att möta de hemvändande och ge dem allt stöd och hjälp de kan behöva. Dessutom ska vi finnas för oroliga anhöriga som behöver prata, säger Christer Stoltz, beredskapssamordnare i Gotlands kommun.
Hittills har tre familjer och några ungdomar kommit hem.
- Alla har genomgått ett trauma, säger landshövding Marianne Samuelsson.

Professionell hjälp
Det handlar om ett psykosocialt omhändertagande som gruppen ska syssla med. Det kan vara allt från samtal med de svårast drabbade till att folk kan prata över fikat på Kupan.
-?Vår erfarenhet är att den som upplevt en katastrof, först efter ett antal dagar, kan drabbas av stor sorg, tomhet, sömnlöshet eller andra starka känslor. Då kan det vara bra att veta att det finns professionell hjälp att få, säger biskop Lennart Koskinen som har erfarenhet av tidigare krishantering vid olika katastrofer, bland annat när Estonia sjönk samt flygkraschen i Milano och bussolycka i Norge.

?500 svenskar kan ha dött?
- Jag pratade med en som var där nere. Han berättade att han aldrig sett en död människa förut. Idag såg han 200, berättar Lennart Koskinen, som påminner om att det här kan handla om fler förlorade liv än när Estonia gick till botten.
- Pratar vi om svenskar som omkommit kan det bli över 500, säger han.
Senaste rapporterna pekar på att kanske 120 000 människor fallit offer för jordbävningen.
- Vi inser att vi måste ha en väldigt hög beredskap och att det är ett långsiktigt arbete som krävs.
- Jag hoppas att man ute i socknarna, både grannar, vänner och släktingar, hjälps åt att stödja de drabbade. Prästen i församlingen kommer att fungera lite som samordnare, men det räcker inte.
- Det handlar om medmänsklighet.
Nästa vecka åker han till Bangkok för att träffa personal på Skut i olika länder.
- Det har varit planerat sedan länge, men nu ändras planerna lite. Självklart kommer jag att besöka Phuket.
Tanken från börjar var en utbildningsträff men nu kommer han att gå igenom händelsen.
-?Hjälparna måste också få hjälp. Det är en erfarenhet vi dragit sedan Estonia-katastrofen. Där missade vi det, säger Lennart Koskinen som är imponerad över hjälpmöjligheterna på Gotland.
- Det är så enkelt att få ihop folk här. Alla ställer upp så självklart. Mitt i ett personligt sorgebud kände jag en sån glädje när jag insåg detta, säger biskopen som tycker att Gotland kunde fungera som modell när det gäller krisarbete.

Träffas dagligen
Krisgruppen har sedan i måndags träffats varje dag för att byta information med varandra.
-?Vi vet än så länge väldigt lite om hur många gotlänningar som dött eller skadats.
Riktigt hur många som kommer att behöva stöd vet inte heller någon i gruppen.
-?Osäkerheten är stor, säger Inger Harlevi, representant för kyrkan och sakunnig i resebranschen.
Under onsdagskvällen anlände tre plan från Sydostasien till Arlanda. Ett tusental resenärer står i kö för att komma hem till Sverige.
-?Sannolikt finns det gotlänningar med där, men hur många och om de hinner vidare till Gotland kan jag inte säga, säger Inger Harlevi.

Flygplan i beredskap
Ett flygplan hålls också i beredskap för att köra gotlänningar vidare från Arlanda vidare till Gotland. Turer är planerade från Arlanda till Gotland under nyårsafton och nyårsdagen.
- Luftfartsverket har satt in extra förstärkning, säger Christer Stoltz.
Andra insatser som sätts in är att barn- och utbildningsnämnden förbereder sig för hur de ska informera eleverna när skolorna börjar.

Domkyrkan öppen
En grupp av sjukvårdspersonal finns på flygplatsen och informerar om vilken hjälp resenärerna kan få. På flygplanen kommer hjälpinformation att delas ut liksom på färjor och i hamnterminalen. Domkyrkan är öppen varje kväll fram till 21.00. På nyårsaftonen är nyårsbönen 17.00 utbytt mot en minnesgudstjänst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om