Kreosoten låst av kalkgrunden
I dag finns det inga metoder för att säkert kunna sanera det kreosotförorenade grundvattnet vid Södervägs brädgård i Vall. Det anser både Naturvårdsverket och länsstyrelsen på Gotland.
Foto: Radhe Henrik
- Jag har ingen klar bild av vad man kan göra. Det här kommer att vara ett förorenat område under oerhört lång tid. Jag har inte ens något tidsperspektiv på det, säger Kjell Färnkvist, direktör på Naturvårdsverkets avdelning för förorenade områden.
Unikt fall
Något liknande fall som det i Vall finns inte i Sverige, även om det finns ett flertal platser där kreosot förekommer, men ingenstans har ämnet trängt ner i grundvattnet. Det som gör området vid Södervägs brädgård så speciellt är den gotländska berggrunden som möjliggjort för det förorenade vattnet att sprida sig.
- Det beror helt klart på kalkstensgrunden. Vi har ett väldigt oskyddat grundvatten här och i många fall även ett tunt jordlager, säger Mattias Vejlens, miljömålssamordnare på länsstyrelsen.
Han har även varit med och tagit fram en huvudstudie på det förorenade området. Där står det klart och tydligt att det inte finns några lämpliga metoder för en sanering av grundvattnet i ett sprickigt berg. Rapporten skrevs för tre år sedan, men än i dag finns det inga färdigutvecklade metoder som lämpar sig i det här fallet.
- Tekniken går framåt, men i dag finns det inget vi kan använda oss av, säger Mattias Vejlens.
Att sanera just kreosot är extra svårt eftersom det egentligen inte är ett ämne utan består av 200 till 300 olika organiska ämnen. Av dessa ämnen är vissa vattenlösliga medan vissa sjunker. Det gör att det inte bara blir svårt att rena vattnet, eftersom de olika ämnena kräver olika metoder, det blir även svårt att få upp de tyngsta ämnena ur berggrunden. Det är där den största utmaningen ligger, enligt Mattias Vejlens.
Detta har aldrig gjorts i Sverige innan och internationellt finns det ett fåtal exempel på saneringar av det här slaget. Men inga av dessa metoder kan användas rakt av på Gotland, anser länsstyrelsen.
De saneringarna har resulterat i en minskning av kreosot, men det var endast en liten andel av det giftiga ämnet som kunde utvinnas. En metod är att använda sig av lösningsmedel för att få de tyngre ämnena ur kreosoten att få större rörlighet, så att man kan pumpa upp det.
- Jag är skeptiskt till den metoden eftersom man inte riktigt vet hur lösningsmedlen påverkar marken, säger Mattias Vejlens.
Marken vid Södervägs brädgård går däremot att sanera genom att gräva bort jorden och rena den i ett speciellt reningsverk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!