Kravkött från ön går Gotland förbi

Nu ska gotländska lantbrukare med ekologisk djurhållning kunna få kravtillägg för sitt kött.
Djuren slaktas på Gotland, styckas och säljs i Stockholm. Men konsumenterna på Gotland får förmodligen inte äta köttet.

Gotland2007-03-22 06:00
I går skickade Gotlands ekologiska AB sina första kravmärkta nötdjur till Swedish Meats slakteri i Visby. Köttet går vidare till Stockholms butikskött för styckning, förpackning och försäljning.
Och gotlänningarna får sitt kravtillägg, de extra 3-4 kronorna per kilo som ersättning för dyrare djurhållning.
De gotländska lantbrukare som satsat på ekologisk nötköttsproduktion har tidigare haft liten utdelning på ansträngningarna. De har sällan fått det särskilda kravtillägget och ofta har deras kött sålts som vanligt kött, från Swedish Meats.
Därför sökte och fick Gotlands ekologiska odlare närmare en miljon kronor från länsstyrelsen för att utreda dessa lantbrukares möjligheter. Utredaren Arvid Mickelåker fann en potential på Gotland på 500 - 1000 ekologiskt uppfödda nötdjur årligen. Han hade kontakt med ett 50-tal gårdar. I januari bildade 18 av dem Gotlands ekologiska aktiebolag och har nu förhandlat fram en lösning med stockholmsföretaget.

Legoslakt
- Vi köper legoslakt av Swedish Meats och skickar köttet vidare till Stockholm. Vi har avtal om att leverera omkring 500 djur årligen eller tio djur i veckan, säger Arvid Mickel-åker, som nu avancerat till vd för det nya företaget.
Lantbrukarna får sina tillägg, men för de gotländska konsumenterna blir det inte lättare att få tag på gotländskt kravkött.
- Det bästa är väl om konsumenterna frågar efter det i sina butiker, som ju kan köpa kött från Stockholms butikskött, säger Anders Stumle i styrelsen för det nya företaget.

Jobbar hårt
Frans Brozén, ordförande i Gotland ekologiska odlare säger att föreningen ska jobba hårt för att få Gotlands kommun att köpa gotländskt kravkött i framtiden.
- Om något år ska kommunen gå ut i en ny upphandling och då vill vi jobba för att de ska köpa gotländska kött.
Varför har ni inte anlitat gotländska styckare?
- Helt enkelt därför att det inte fanns några som vill åta sig jobbet, säger Anders Stumle.
Nu hoppas styrelsen för Gotlands ekologiska AB att deras initiativ ska locka fler lantbrukar att börja med ekologisk djurhållning. Det finns utrymme, totalt slaktas varje år 20 000 djur på ön. Bara 1 000 av dem är kravmärkta.
Kravmärkning står för:
Bra miljö, god djurhållning, god hälsa och socialt ansvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om