De vill stoppa ovaccinerad personal – så gör Gotland

Demensförbundet vill stoppa all ovaccinerad personal inom äldreomsorgen från att ha kontakt med äldre och sjuka. Ett sådant beslut är dock inte aktuellt på Gotland i dagsläget. "Vi förutsätter att alla medarbetare tar sitt ansvar", säger HR-chefen Roger Nilsson.

Roger Nilsson, HR-chef på Region Gotlands socialförvaltning.

Roger Nilsson, HR-chef på Region Gotlands socialförvaltning.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2021-12-20 11:02

Enligt en enkät som SVT Nyheter genomfört så är det få kommuner i Sverige som kontrollerar att deras personal inom äldreomsorg och hemstjänst är vaccinerade mot covid-19. Av de 215 kommuner som deltagit i undersökningen så har en majoritet, 113 stycken, uppgett att de varken frågar eller vet om personal med patient- eller brukarkontakt är vaccinerade. Gotland är en av dessa kommuner, även om man visserligen ställer frågan vid nyanställningar.

– Men det är av andra anledningar än att det är något krav vid anställning. Där handlar det snarare om att vaccinpass kan behövas i arbetet, exempelvis om man ska gå med en brukare på något evenemang eller åka kollektivt, säger Roger Nilsson, HR-chef på socialförvaltningen. 

Men om en person vid en anställningsintervju svarar nej på frågan om vaccination, är den personen då aktuell för jobbet?

– Då gör vi såklart en bedömning. Vi anställer ju helst någon som är vaccinerad, men får göra en bedömning i det enskilda fallet. Det kan ju bero på varför personen inte är vaccinerad, för det finns ju en diskrimineringsaspekt att ta hänsyn till också. Vi får ju till exempel inte diskriminera någon som valt att inte vaccinera sig av religiösa skäl. 

undefined
Roger Nilsson, HR-chef på Region Gotlands socialförvaltning.

Frågan om ovaccinerad personal är infekterad, och för någon vecka sedan krävde Demensförbundets vice ordförande Carina Lindegren att all ovaccinerad personal inom äldreomsorg och hemtjänst borde stoppas från att ha kontakt med de äldre och sjuka. 

– Det är ju inte klokt som det ser ut på de flesta håll i landet. Vill man inte vaccinera sig så ska man inte jobba med äldre och sjuka. Då finns det andra arbetsuppgifter man kan hålla på med som inte är vårdnära, som administrativt arbete eller att städa, diska och tvätta, säger hon i ett pressmeddelande. 

undefined
Carina Lindegren, vice ordförande i Demensförbundet.

I SVT:s undersökning framgår det även att det finns ett fåtal kommuner i landet som omplacerar ovaccinerad personal. Ett sådant beslut är dock inte aktuellt på Gotland i dagsläget.

– Vi omplacerar inte per automatik medarbetare som inte är vaccinerade. Däremot gör vi alltid en riskbedömning i de situationer där det behövs, och utifrån det omplacerar personal om det krävs. Principen är dock att vi följer SKR:s rekommendationer, som de flesta kommuner gör, och de utreder den här frågan löpande. Skulle de komma med nya rekommendationer och riktlinjer så följer vi dem, säger Roger Nilsson. 

Vad säger du om Demensförbundets krav på att stoppa ovaccinerad personal från kontakt med de äldre?

– Jag har full förståelse för att det finns en rädsla och att man vill veta vem som sprider smitta. Den krassa sanningen är ju dock att även vaccinerade personer kan sprida smitta. Det finns dem som utreder alla aspekter kring det här, och vi följer deras rekommendationer. Utöver det försöker vi alltid säkerställa att vi inte sprider smitta i mötet med brukarna samt att man alltid är frisk när man är på jobbet.

Roger Nilsson säger att det är varje persons rätt att själv fatta beslut om vaccination, men att man påtalar för sin personal att det är något som behövs i det yrke de är anställda att utföra. 

– Vi trycker hårt på det egna ansvaret, och förutsätter att personalen tar det ansvaret. Vi uppmuntrar vaccination och möjliggör även för personalen att vaccinera sig på arbetstid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!