I en motion till LRF:s riksstämma vill Andreas Nypelius att markägare som utsätts för markintrång ska ha rätt till marknadsmässig ersättning.
Olika intrång ger olika förutsättningar och i dag får fastighetsägare vars mark blir till naturreservat ersättning i samtliga fall, medan ägare till Natura 2000-områden oftast står utan.
– Vi vill stärka äganderätten. Det kan absolut vara värt att skydda vissa områden, men då måste myndigheterna betala för det. Jag som privatperson ska inte behöva bli av med min mark utan ersättning, säger han.
Motionen är framtagen tillsammans med LRF-avdelningarna Hejnum/Bäl och Forsa, som enligt Andreas Nypelius drabbats hårt i den senaste Natura 2000-processen.
– Den som får ett Natura 2000-område lagt på sig utan ersättning upplever en otrolig maktlöshet, säger han.
LRF ska nu jobba för marknadsmässiga ersättningar vid markintrång och att fördyrande åtgärder till följd av intrång ska bekostas av beslutande myndighet.
Men Petter Rimfors, jurist vid Länsstyrelsen på Gotland, har en annan syn på saken:
– Du har redan i dag rätt att begära ersättning för restriktioner på grund av Natura 2000, men det är inget som sker per automatik. Det är inte heller alltid som det innebär en inskränkning, säger han.
Som exempel nämner han skogsägare som plockhugger sin skog. Om området blir till Natura 2000 kan ägaren normalt fortsätta bruka sin skog. Däremot får han inte ändra användning av marken till exempelvis bostadsområde.
– Skillnaden är att när vi fattar beslut om naturreservat så ingår ett omedelbart förbud att bruka marken. Men vid Natura 2000 är det bara vissa åtgärder som inte är okej, och därför utgår inte heller alltid ersättning, säger Petter Rimfors.
Ingunn Tryggvadotter jobbar på Länsstyrelsen på Gotland:
– Totalt finns i dag 141 Natura 2000-områden på Gotland som beslutats av regeringen. Sammanlagt rör det sig om en areal på 207 708 hektar varav de största områdena är marina skyddsområden.
Den sista augusti i fjol beslutade regeringen om ett utökat antal Natura 2000-områden, och arealen växte med 5 637 hektar. I år är ytterligare några nya områden planerade.
Det är respektive länsstyrelse som på vetenskaplig grund tar fram förslag på nya Natura 2000 områden. Därefter skickas förslagen till Naturvårdsverket för beredning och slutligen är det regeringen som fattar beslut. Det enda beslut man som markägare kan överklaga är regeringens.