Kräklingbo - porten till Östergarns- landet

Det är Dagen D i Kräklingbo i dag.Bygdegårdsföreningens folk har förberett sig hela året.Dagisbarnen på Prästbacken har räknat ner på fingrarna hela veckan. När det är marknadsdag i Kräklingbo brukar var fjärde gotlänning styra kosan just hit.

Lars Jacobsson vid Rågåkra minns sin barndoms marknader i Kräklingbo. Under en period på 60-talet var marknaden på väg att dö ut, men sedan tog den ny fart. "Nu de sista åren har det kommit hemskt med folk", säger Lars.

Lars Jacobsson vid Rågåkra minns sin barndoms marknader i Kräklingbo. Under en period på 60-talet var marknaden på väg att dö ut, men sedan tog den ny fart. "Nu de sista åren har det kommit hemskt med folk", säger Lars.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-09-13 04:00
Det finns ingen affär i Kräklingbo, men en dag varje år är det full kommers i socknen.
- Marknadsdagen är en jätteviktig dag för Kräklingbo. Då får vi visa upp oss och vara i fokus, säger Barbro Johansson, som är Kräklingbos egen "marknadsgeneral".
Barbro tror att det är just avsaknaden av andra affärer som har gjort Kräklingbo marknad till en sådan succé. Det är svårt att räkna hur många gotlänningar som kommer till en marknad, men antalet besökare på Kräklingbo marknad har uppskattats till omkring 15 000 personer. Och Kräklingbo har blivit en verklig marknadsfavorit. När 522 gotlänningar röstade på helagotland.se vilken marknad som var den bästa så kom Kräklingbo på en solklar förstaplats med 35 procent av rösterna. Slite, Klinte och Hemse fick bara mellan 13 och 17 procent vardera.

Kräklingbo behöver få synas. Det är lite tufft just nu. Skolan i Kräklingbo, som nyligen byggdes om för 25 miljoner kronor, får inte så många elever som man hoppades på. Skolan har plats för hundra barn, men trots att Östergarn och Kräklingbo skolor har gått samman så finns det inte mer än 47 elever här just nu.
Och daghemmet Prästbacken som huserar i den gamla prästgården vid kyrkan har samma bekymmer. Här leker ungarna bland snår och klätterträd och här har de "fängelse" i det gamla dasset. Hela daghemmet andas idyll, men just nu brottas Prästbacken med stora problem. Under sommaren som gick har barnantalet minskat med nästan en tredjedel.I våras var det 36 barn. Nu är det 25.
- Det är tråkigt. Vi behöver barn, säger Helene Nyström, som är en av de tre delägarna i Prästbacken. Och hon fortsätter:
- Sedan vi startade daghemmet 1995 har vi hela tiden kunnat nyanställa personal, men när barnantalet sjönk så drastiskt inför den här hösten var vi tvungna att varsla två personer.
Helene Nyström och Håkan Nilsson, som är rektor på Kräklingbo skola, har samma bild av vad det är som ligger bakom det minskande elevantalet. Visst spelar friskolorna i Visby in. De får en del barn från Östergarnslandet. Men det största problemet är ändå huspriserna:
- Huspriserna är för höga för barnfamiljer. De som har råd att köpa hus här ute är fastlänningar eller äldre personer som har pengar, säger Håkan.
- Ett hus utan vatten och med renoveringsbehov kan kosta 2,4 miljoner. Det har man inte råd med om man sedan också ska pendla till stan, säger Helene Nyström.
Bristen på barn är ett bekymmer, men det finns också framtidstro i Kräklingbo.
Marknaden bidrar till till den på flera sätt. Den samlar bygdens krafter. Ungefär hundra personer ställer upp och jobbar ideellt på olika sätt och med marknaden får Torsburgs bygdegårdsförening resurser som är få andra bygdegårdsföreningar har tillgång till. Utan bidrag har Torsburgs bygdegårdsförening kunnat rusta upp fönster, fasad och modernisera huset. Årets förnyelse blev två nya toaletter.
- Marknaden innebär allt för föreningen. Genom den kan vi göra så mycket med bygdegården och här har vi sedan evenemang mellan tre och fyra kvällar i veckan. Det är linedance och matlagning och folkdans och annat roligt, berättar Barbro Johansson.

Nya företag i bygden livar också upp. Krogen Krakas är ett av de nya företag som har etablerat sig här på senare år. Krakas är främst en sommarkrog som stängde för säsongen i slutet av augusti, men Stig Karlsson som är pappa till en av delägarna Ulrika Karlsson, jobbar med stället nästan året om. Han rustar upp fastigheten och ser till att allt är i ordning tills krogen öppnar med julmat i slutet av november.
Krakas har gjort sig känd som en nischad kvalitetskrog och det fungerar utmärkt att ha en sådan i Kräklingbo.
- Många blir förvånade över att vi finns här, men Kräklingbo är en knutpunkt. Alla passerar här. Kräklingbo är porten till Östergarnslandet, säger Stig Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om