Kraftig ökning av svartbyggen

Svartbyggena på Gotland har ökat från fyra till 28 på två år.

Lars Thomsson ser  mycket allvarligt på svarbyggen.  Foto: bengan  zettergren/arkivbild

Lars Thomsson ser mycket allvarligt på svarbyggen. Foto: bengan zettergren/arkivbild

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2008-03-10 04:00

Det visar statistik från Stadsarkitektkontoret på Gotland.
- Vi är mycket noga med att lagfara alla vi upptäcker. Att se mellan fingrarna skulle vara att stimulera fler att bygga utan lov, säger kommunalrådet Lars Thomsson, ordförande i byggnadsnämnden.

På Gotland har antalet fall av svartbyggen ökat med flera hundra procent på bara några år. Stadsarkitektkontoret fick in anmälningar om 18 byggnader som misstänkta svartbyggen 2005 varav fyra ärenden saknade bygglov. Året därpå fick kontoret in 45 anmälningar om misstänkta svartbyggen varav 17 visade sig sakna tillstånd. 2007 fick kontoret in 43 anmälningar varav 28 var svartbyggen.

Allvarligt problem
- Vi ser mycket allvarligt på svartbyggen. Bygglovshanteringen är en viktig demokratisk fastlagd process. Om alla byggde utan lov skulle det kunna leda till omfattande problem.
- Konsekvensen skulle bli att vi misslyckades med den långsiktiga samhällsplaneringen. Vi vill undvika att bygga in konflikter.
Att bygga utan bygglov kan bli dyrt. För en villa tas en avgift på 25 000 kronor ut. Böterna varierar beroende på vilken byggnad och storlek det rör sig om. Länsrätten tar också ut en summa på 500 kronor per kvadratmeter.
Att höja straffavgiften är inget som byggnadsnämnden har diskuterat.
- Vi kan i så fall bara påverka den kommunala avgiften. 25 000 kronor är rätt kännbart och jag tycker det ska svida, säger Lars Thomsson.

Privatpersoner anmäler
Anmälningarna om misstänkta svartbyggen kommer i nästan alla fall in via privatpersoner.
Man behöver nästan alltid tillstånd för att bygga på tomten. Det styrs av plan- och bygglagen och berör allt från nybyggen och tillbyggnader till altaner, plank och staket. En del undantag finns, bland annat så kallade Friggebodar, men även då måste man rätta sig efter vissa regler som avstånd till grannar. Säkrast är att alltid fråga personalen på Stadsarkitektkontoret innan man tar fram såg och hammare.
För alla bygglov tas en avgift ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om