Kraftig ökning av snatteri

Snatterierna på Gotland ökar. Ett brott som främst begås av ungdomar under 15 år. Enligt BRÅ är det just sådana brott som polisanmäls alldeles för sällan.

Gotland2008-06-26 12:26

Barn under 15 år som polisanmäls för mindre alvarliga brott kallas oftast inte till något samtal. Vill samhället i större utsträckning markera mot barn som begår brott bör ansvaret ligga hos socialtjänsten. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i en ny rapport.
 
När ungdomar under 15 år begår brott saknas ofta polisanmälan, samtal med socialtjänst och föräldrar. Endast en av tio anmälningar som handlar om lindrigare brott, till exempel snatteri, leder till polisförhör. Trots att det är en mycket viktig markering som kan förebygga fortsatta brottshandlingar.
- När vi får in en anmälan tar vi kontakt med familjen och erbjuder hjälp i form av stödsamtal. Men det är frivilligt och om familjen tackar nej så släpper vi det, berättar Maya Heckscher, verksamhetschef på socialtjänstens ungdomsenhet.

Under de fem första månaderna under 2007 gjordes 12 anmälningar om snatteri från polisen till socialtjänsten. Under samma period 2008 gjordes 32 anmälningar. Det är en kraftig ökning, dock gäller siffrorna personer 0-17 år. På Gotland förs ingen statistik på ungdomar under 15 år.
- Men de flesta brott som rör snatteri brukar vara ungdomar under 15 år. Är de äldre är det mer skadegörelse och andra saker det handlar om, säger Maya Heckscher.
 
Maya Heckscher poängterar vikten av att göra en anmälan, även om det handlar om en chokladkaka för 20 kronor.
- Troligtvis var det inte första gången men den här gången råkade någon se det. Jag anser att det är väldigt viktigt att anmäla. Att behöva erkänna för föräldrarna och kanske be om ursäkt till butiksägaren kan vara väldigt pinsamt. Om man tvingas till det är det ganska troligt att man inte gör om det.
 
Snatterianmälningarna på Gotland varierar från år till år. Ofta beror det på om butikerna har butikskontrollanter eller inte. 
- Men det är viktigt att ungdomar som snattat inte stämplas som ligister. Det är just själva markeringen som är viktig, säger Maya Heckscher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om