Nyregistreringen av personbilar ökade med en procent på Gotland under de första fem månaderna i år. Under samma period har försäljningen av dieselbilar minskat med 31 procent, visar statistik från SCB.
Januari-maj i år såldes 147 dieslar, mot 215 under samma period i fjol. En viktig förklaring till nedgången är att regeringen i mars gav kommuner rätt att införa miljözoner för att begränsa luftföroreningarna. Zoner skapas främst för att minska utsläppen av partiklar från dieselbilar och får införas från 1 januari 2020. Från 1 juli 2022 får kommunerna rätt att skärpa kraven ytterligare.
– Nästan varje kund har frågor om diesel och miljözoner, säger Håkan Ohlsson som är försäljningschef vid Visby Motorcentral och tillägger:
– Jag tycker ändå att diesel är ett bra drivmedel, med snål förbrukning och låga utsläpp av koldioxid.
Under samma period har försäljningen av bensindrivna personbilar ökat med nära 20 procent.
– Vi har också märkt en uppgång för bensinbilarna, men man ska komma ihåg av även de blir dyrare när skatten läggs om den 1 juli, påpekar Håkan Ohlsson.
I maj var knappt var tredje nyregistrerad personbil på Gotland en diesel. Det är näst lägst andel i hela landet, och kan jämföras med Norrbotten där varannan ny bil är en diesel. Gotlänningarnas svala intresse för diesel avspeglas även i Transportstyrelsens statistik över ägarbyten. Av de personbilar på ön som bytte ägare under maj var bara var femte en diesel. Den låga begagnathandeln kan förklaras med att andelen dieselbilar på Gotland är mycket låg. Enligt SCB var bara 19,8 procent procent av de gotländska personbilarna dieseldrivna 2017. Lägst i landet.
Även sökningarna på bilsajten Wayke visar på gotlänningarnas låga intresse att köra dieselbil. Av de gotlänningar som sökte efter fordon på sajten under maj letade bara åtta procent efter dieselbilar.
Wayke, som är en nystartad handelsplats initierad av Motorbranschens riksförbund, har analyserat marknaden i landet och funnit stora skillnader. Medan intresset är lågt på Gotland är det fortfarande högt i norra Sverige. De fyra län där dieselbilen är populärast är Norrbotten, Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.
– Dieseln är långtifrån död, men vi kommer sannolikt att se stora regionala skillnader även i framtiden, säger Waykes vd Martin Fransson.
Medan försäljningen av dieselbilar minskat januari-maj i år har den ökat för andra drivmedel. Försäljningen av elhybrider ökade med 25 procent, laddhybrider med 260 procent, och för gasbilar med 250 procent. De fordonsslagen utgör dock en liten del av nybilsförsäljningen.