Krabbor från Kina runt öns kuster
Jan Andersson gjorde helgens fångst när han i söndags vittjade sin ålryssja i Kappelshamnsviken. Förutom de sju ålarna kröp tre stycken livs levande krabbor ur ryssjan!
Klart man blev förvånad. Jag tog hem dem i ett spann och nu bor de i min källare, säger Jan.
<span class=MR>Stor nyfikenhet</span>
I går fick krabborna finna sig i att bli förevisade. Dottern Maria hade med sig en till klass fem på Lyckåkerskolan och Jans fru Monica hade de två andra på förevisning på sin arbetsplats Nybergs entreprenad. Nyfikenheten var stor överallt.
Jag undrar vad folk skulle säga om de fick syn på en krabba på badstranden, säger Jan.
Den största krabban är stor, närmare 25 centimeter mellan fötterna, och den har en ryggsköld på 6 centimeter. Krabborna är oerhört snabba och de är mycket hotfulla med sina stora ulliga klor. De tre krabborna går nu en oviss tid till mötes. Jan Andersson ska provkoka en, faller försöket väl ut hamnar samtliga i grytan.
<span class=MR>Båtflykting</span>
Fynd av kinesisk ullhandskrabba är numera inte särskilt ovanligt i svenska vatten. Rolf Gydemo på länstyrelsen utesluter inte att de förökar sig fritt runt Gotland. Arten påträffas allt oftare här och i södra delarna av landet är de ganska vanliga.
<span class=MR>Trivs i bräckt vatten</span>
Förutom runt Gotland och i södra Östersjön förekommer den kinesiska arten i Mälaren, Vänern och i Göta kanal. I Kina lever arten också i bräckt vatten och den klarar sig därför bra även här. Man förmodar att den transporterats från Kina med barlastvatten i fartyg.
Anders Nissling är doktor i fiskekologi vid forskningsstationen i Ar och han är inte enbart glad åt de nya arter som invandrar till Östersjön. Det finns en fara att de nya slår ut de gamla och skapar obalans i ekosystemen.
De kinesiska ullhandskrabborna har funnits här ganska länge och de har hittills inte gjort någon skada. Det finns andra arter som är värre, säger Anders Nissling.
En fiskart från Svarta havet ökar just nu mycket snabbt i Östersjön. Det är en ganska stor fisk, en så kallad gobid, som heter Negobius Melanostomus. 1990 påträffades den första gången i Östersjön och i Baltikum ökar den nu kraftigt. Kanske ännu värre är det rovlevande djurplankton som mycket snabbt fortplantar sig i Trosa skärgård. Forskning pågår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!