Köttbönder vill fortsätta i gemensam förening

Gotländska köttbönder vill fortsätta vara organiserade i en ekonomisk förening inom HK Scan.
Efter höstens heta debatt inför försäljningen till finska HK Ruokatalo ser man nu framåt.
- Inom ett par år kommer det att hända mer stora saker, avslöjade Sören Kvantenå, ordförande för Swedish Meats.

Gotland2007-03-06 06:00
I går hölls regionmöte med Swedish Meats på Lövsta.
Det blev en lugn stämma med fokus på framtiden.
Här antyddes också att det kommer att hända mer stora saker inom slakterinäringen i Europa. Ett närmande till danska Danish Crown ligger nära till hands. Ett litet steg till ett närmande togs i och med förra årets stora affär, Danish Crown äger 9 procent i det nya stora HK Scan, svenska Scan äger 12 procent.
Peter Olsson, När, ifrågasatte vilken insyn konkurrenten Danish Crown får i och med att de också är delägare i HK Scan.
- Det är bättre att ha en dialog med dem än fullt krig, det kommer att hända saker inom två år, förklarade Sören Kvantenå, styrelseordförande i Swedish Meats.
Den närmaste frågan att ta ställning till är dock vad den svenska ekonomiska föreningen ska ha för verksamhet och målsättning i det nya bolaget. Man har fram till våren 2009 på sig att besluta om detta, ett inriktningsbeslut ska dock tas redan i juni i år vid en extra stämma där man också ska ha ett förslag om stadgeändring.

God affär
Företrädarna för Swedish Meats, ordförande Sören Kvantenå, och Hampe Mobärg, sekreterare och informationsansvarig, var båda övertygade om att samgående med finska Ruokatalo är en god affär och att det kommer att leda till fördelar för alla.
Även regionrådets ordförande på Gotland, Hans Pettersson, uttryckte sin förhoppning om ett starkare företag.
- Vi har nu en rejäl verktygslåda, nu ska vi bara bestämma vad vi ska använda den till, vad som är meningen med föreningen helt enkelt, sa han när han inledde gårdagens stämma som hade 49 röstberättigade medlemmar.

Skeptiska röster
Det finns dock fortfarande skeptiska röster i leden, det märktes på stämman, men kritiken fick ändå denna dag stå tillbaka för ett tydligt fokus på framtiden och möjligheterna.
En framtidsgrupp inom Swedish Meats centralt arbetar nu med tre olika scenarier och Magnus Björkman från nämnda grupp var med och redovisade alternativen för att ta med sig de gotländska åsikterna.
Ett scenario är likvidation av föreningen, det vill säga man betalar ut ägarnas insatser och avsäger sig inflytande och lägger ner föreningen. Scenario två är att bilda en aktieägarförening vilket gör att man förlorar den styrka man har som kollektiv, men ger individerna mer handlingsutrymme. Det tredje alternativet är att fortsätta att vara organiserade i en ekonomisk förening och det var detta alternativ som de flesta gav sin röst på i en omröstning som inte var bindande utan mer en vägledning till framtidsgruppens fortsatta arbete.
Någon frågade sig vad det spelade för roll att besluta om en ny inriktning om det ändå kommer en ny affär med nya fusioner om ett par år. Bland de företag man tidigare sonderat möjlighet att samarbeta finns KLS Livsmedel ekonomisk förening som ägs av bönder i Småland och Öland.
KLS har också försökt locka till sig leverantörer på Gotland och enligt utsago på stämman erbjudit mycket bra priser.
- De bränner sitt eget kapital genom att prisa ut sig, svarade Hampe Mobärg med bestämdhet.
Innan affären med HK Ruokatalo försökte Swedish Meats närma sig KLS men det var inte intresserade.
- Men sista ordet kanske inte är sagt än, tillade Hampe Mobärg.
Regionrådet: Hans Pettersson, Staffan Olofsson, Peter Käldare, Dan Bonnevier, Johan Kolmodin samt Mats Olofsson, alla omval.
Nyvalda till rådet: Olof Farinder och Mats Bondesson som ersatte Sylve Pettersson och Karin Westberg som avsagt sig omval.
Hans Pettersson omvaldes till ordförande för regionrådet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om