"Kosmonautmat" på väg till Danmark
På en liten åker i Hejdeby dignar havtornsbuskarna av "kosmonautmat". Uppemot 25 kilo bär skördas från varje litet träd, bär som är fyllda av vitaminer och energi. En efterfrågad produkt i Danmark.
Foto:
- De kallas kosmonautmat för sitt innehåll av koncentrerad energi, de ryska kosmonauterna åt havtornsprodukter på rymdfärderna, påstår Björn-Erik Franzén.
Innehållet av C-vitamin är flerdubbelt högre än i till exempel apelsin. Även vitaminer som A, E och B ingår samt fleromättade fetter, med mera. Ett nyttigt bär vars välgörande egenskaper varit kända och nyttjats i årtusenden.
- 80 procent av all havtorn kommer från Kina, där den odlas i mängder och dränerar sumpmarker. Läkemedelsindustrin har ett stort behov av havtornsolja till hudvårdsprodukter, och det finns en stor efterfrågan på havtorn i Europa, berättar Björn-Erik Franzén.
Han har ekologiska odlingar både hemma i Hejdeby och i Endre, där han arrenderar bärodlingarna vid Stenstugu. Totalt finns ett hundratal havtornsbuskar av båda könen. Det är bara honbuskarna som ger bär, men ett mindre antal hanbuskar behövs för pollineringen.
Årets skörd är den största hittills, och ungefär hälften av skörden säljs till Danmark. Resten säljs i en butik i Visby samt till restauranger och privatpersoner.
Med tanke på att havtorn tycks vara en relativt anspråkslös och lättodlad växt, och att havtornsprodukter blir allt populärare på grund av sin nyttighet, så är det lite förvånande att de svenska odlingarna är få. Den enda kommersiella odlingen på Gotland är den i Hejdeby.
Svåra att plocka
Att bären är lite omständiga att skörda kan ha med saken att göra. Det är tidskrävande att plocka bären från de torniga grenarna. Ett alternativ är att skära av hela grenar, frysa dem och sedan skaka loss bären. Efter att ha blivit frostnupna, sägs den svaga beskan mildras, som med slånbär.
Smaken påminner om passionsfrukt om lite sötma tillsätts. Enligt Björn-Erik Franzén ger ett kilo bär ungefär en liter juice.
- När vi kört dem i juicecentrifugen blir det bara kvar ett par procent torrmassa, den brukar vi blanda med socker och ha till fil, berättar han.
Blad till te
Bären kan förtäras i många former, som sylt, saft, marmelad, gelé, likör, eller som smaksättare i såser, drycker, desserter och honung.
- Jag sålde 50 kilo till en bagare i Ödeshög som har hela bär i brödet, vilket han säljer till Stockholm, säger Björn-Erik Franzén.
Bladen blir ett aromatiskt, sött te. De är proteinrika och har även använts till djurfoder. Det vetenskapliga namnet, Hippophaë rhamnoides, sägs betyda "strålande häst" och kommer sig av att hästar som åt bladen var friska och fick fin päls.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!