Kontrakt och lockbete ett måste för Kustateljén
Två nya långfilmer till våren.Det är vad Kustateljén hoppas på. Förutsättningen är att de kan komma överens om ett hyreskontrakt och att det finns en filmfond att locka med.
- De har varit osynliga fram tills då.
Han beskriver dem som hemlighetsfulla och svårfångade.
- Det har varit en jättejobbig sommar och höst, som ett vakuum sedan i juni, säger Arne Carlsson som tycker att Kustateljén tappat mycket tid.
Framförhållning
- Vi behöver framförhållning på minst fyra månader innan vi kan börja filma. Utan hyreskontrakt kan vi inte planera för nya filmer, säger han.
Nu förhandlar de med de nya ägarna.
- Vi begär kontrakt för bara ett år för att se vad de går för,, säger Arne Carlsson som anlitat en jurist för att vara på den säkra sidan.
Såldes över en natt
För många av hyresgästerna på Kustparken kom försäljningen till Diös och Kuylenstierna som en överraskning. Hyresgäster var upprörda över att de inte fått vara med och bjuda.
- Vasallen lovade oss att få köpa fastigheterna, säger Arne Carlsson som ännu är upprörd över sveket.
- Kustparken såldes över en natt. Förhandlingarna som var igång upphörde.
Åtta företagare fanns med i bilden. Nu blev det andra ägare än vad de själva tänkt sig.
Filmfond
- Det var ett magplask av den större modellen, beskriver han det drastiska ägarbytet.
Några hade redan hunnit köpa, bland andra Gotlands idrottscenter. Andra har lämnat området.
- Det är jätteviktigt att hotell och restaurang finns i Kustparken. Kompisarna här i området betyder mycket, säger Arne Carlsson.
- Att göra film är som att vara på ett fartyg. Närhet till mat, sporthall, gym är förutsättningar för att koppla av efter jobbet, säger han.
En annan förutsättning för att få fart på filmproduktionen är Gotlands filmfond. Arne Carlsson berättar att det är nödvändigt för att någon ska vilja satsa på film.
- Jag hoppas att fonden förstärks nu med pengar från näringsdepartementet.
Filmfonden är uppbyggd som ett stöd och ett lockbete till producenten. För att få pengar måste minst 30 procent av personalen komma från Gotland. Minst dubbelt så mycket som fonden ger, måste spenderas på ön.
- Det blir många ringar på vattnet, säger Arne Carlsson som tror att det idag handlar om att en produktion kan få cirka en miljon.
- Vi måste ha ett stöd. Det förväntas av producenterna.
Ett 40-tal norrgutar och visbybor har haft inkomst från produktionerna. Affärer, hotell, restauranger, bostäder används och samhället hålls igång hela året.
- Kombinationen hus och utbildad personal är a och o för att produktionen ska fungera.
140 långfilmer
Han tror att Gotland kommer att fortsätta vara intressant för producenter. 140 långfilmer har gjorts på ön sedan 1913.
- Först var Gotland lockande med alla sina soltimmar. Nära till olika naturtyper, korta restider och en massa andra fördelar lockar nu filmare till ön.
Nästa plan är Svensk filmindustri som har gjort två seriösa förfrågningar om långfilmer till våren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!