Kontor flyttar när ön får minskat EU-anslag
Mindre pengar till nya EU-projekt under nästa sexårsperiod. Gotländska EU-kontor försvinner till Jönköping.
Gamla målområden ersätts av nya och EU har tre huvudområden man vill att medlemsstaterna ska arbeta för: att göra Europa och dess regioner mer attraktiva att investera och arbeta i, att skapa tillväxt genom förbättrad kunskap och innovation samt fler och bättre jobb.
I somras tog den svenska regeringen en nationell strategi för regional konkurrenskraft och sysselsättning. På Gotland har kommunen tillsammans med en rad intressenter skissat på vad man vill göra för att öka tillväxten. Detta som ett underlag för det gemensamma programmet, som kommunstyrelsen tog i måndags.
Gotland tillhör Småland
Sverige är uppdelat i regioner och Gotland tillhör "Småland och öarna". Gotland ville självt tillhöra Stockholmsregionen, men gamla regeringen beslöt att ön skulle tillhöra Smålandsregionen. Totalt får regionen med sina 34 kommuner till nya Mål 2-satsningar 534 miljoner euro under sex år. Det är 75 procent mindre än man fick förra perioden, räknat per innevånare.
Det är NUTEK, verket för näringslivsutveckling, som har ansvaret för arbetet och de ska inrätta ett kontor för detta i Jönköping. Det betyder att de gotlandskontor som arbetat med Mål 2 och Mål 3 stängs. De som arbetar där, 5-6 personer, kommer att erbjudas jobb i Jönköping. Eva Jupiter arbetar på Mål 3-kontoret men tänker inte flytta till Småland.
- Jag och min kollega kommer att jobba vidare här på Gotland med att avsluta de projekt som nu rullar. Vi kommer att ha att göra åtminstone nästa år. Sedan får vi se när vi blir uppsagda.
Arbetar med kustregioner
Det nya Mål 3-programmet är ett så kallat Interreg-program kallat Mellersta Östersjön. Där ska Gotland arbeta tillsammans med kustregionerna i Gävleborgs-, Uppsala-, Stockholms, Sörmlands, Örebros, Västmanlands och Östergötlands län samt regioner i Finland, Estland och Lettland. Regionen får 100 miljoner euro under sexårsperioden för att göra gemensamma satsningar. Det är Åbo i Finland som tar ansvar för arbetet medan det kommer att finnas ett svenskt kontor i Stockholm.
- Skillnaden mellan den gamla och den nya perioden är att vi nu mer ska fokusera på näringslivsutveckling, säger Lena Thalin, chef för kommunens regionala utvecklingsteam.
Hon säger också att när väl beslutet om strukturfonderna är fattat av EU-kommissionen kommer kommunen att gå ut i en informationskampanj till allmänheten för att berätta om vad de nya programmen innebär. Det blir någon gång i början av nästa år.
Breddat uppdrag
Det är alltså kommunen som arbetar med EU:s målområden. Men när det gäller landsbygdsutvecklingsstödet har länsstyrelsen ansvaret. Det gamla stödet kommer att omvandlas till ett landsbygdsstöd.
- Det var tidigare mest inriktat på lantbrukare. Nu blir uppdraget breddat och riktar sig också till dem som bor på landsbygden och till skogsägare. Till satsningar hur man ska kunna bo kvar på landet och hur skogsbruket och socknen ska kunna utvecklas, säger Ylva Engström, som arbetar med frågan på länsstyrelsen.
Hur stort anslaget till detta stöd blir är ännu inte klart. Länsstyrelsen på Gotland var inte nöjd med den fördelning som Jordbruksverket föreslagit utan diskuterar nu med verket.
- Vi tycker att de ska ta mer hänsyn till de stora jordbruksenheter vi har på Gotland när de fördelar stödet, säger Leif Medhammar, länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!