Det var i torsdags som Pia Dahlbom fick en faktura från ett företag. Företaget hade, utan avtal, anslutit henne till en tjänst och nu krävde de betalning. Pia förstod att det handlade om en bluff-faktura, men ville kolla upp saken innan hon slängde räkningen i papperskorgen.
På Konsumentverket meddelade en telefonsvarare att "Vi hänvisar till den kommunala konsumentvägledningen", men när Pia ringde till Region Gotland fick hon veta att deras konsumentvägledning är nedlagd - sedan hänvisades hon tillbaka till Konsumentverket.
Pia Dahlbom lyckades reda ut problemet på egen hand. Hon har varit företagare och hittade bluff-företaget på Svensk handels svarta lista.
- Det här var inget stort problem, så jag klarade mig, men jag tycker att det är konstigt att det inte finns hjälp att få som privatperson, säger Pia Dahlbom och undrar:
- Ska man som konsument bara hålla tyst och betala?
Besparing
Konsumentverket har noterat att kommunerna satsar allt mindre resurser på konsumentvägledning, men så gott som alla håller ändå verksamheten igång.
Många kommuner som saknar egen konsumentvägledare köper in tjänsten från en grannkommun.
Gotland är sedan i våras en av de 25 kommuner som inte har någon konsumentvägledning alls. Då tog regionen av besparingsskäl bort en av de två tjänster som arbetat med konsumentfrågor och budget- och skuldrådgivning. Den tjänst som blev kvar skulle inriktas på skuldrådgivning.
Ska utvärderas
Kommuner har rätt att lägga ned den här verksamheten. Den är inte lagstadgad. Men Hans Lundin, som är som är presschef på Konsumentverket, är bekymrad över nedrustningen. I ärenden som handlar om bankfrågor, el, telekommunikationer och försäkringar finns konsumentbyråer med experter som kan hjälpa konsumenter från hela landet. Men de täcker inte allt.
- Faller frågan utanför dessa områden blir det naturligtvis svårt, säger Hans Lundin.
Konsumentverket får inte ge rådgivning i enskilda frågor. Det ingår inte i deras uppdrag. Verket inriktar sig i stället bland annat på att stötta och informera de kommunala konsumentvägledarna - men på Gotland finns alltså ingen som kan ta emot den informationen.
"Ett försök"
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Janica Sörestedt (S) betonar att beslutet att ta bort konsumentvägledningen är ett försök.
- Det ska utvärderas och visar det sig att det finns ett stort behov får vi styra om resurser. Men under försöksperioden ska den person som arbetar med budget och skuldrådgivning åtminstone kunna ta emot samtal om konsumentfrågor och lotsa folk vidare.
Kan Gotland köpa in konsumentvägledning från en annan kommun?
- Det är en spännande tanke och det skulle kunna vara en bra lösning, säger Janica Sörestedt.