"Konsultrapporten är en glädjekalkyl"

Gotlands läkarförening gör tummen ner till konsultrapporten "Ekonomi i balans", som presenterar förslag till besparingar inom sjukvården.De vinster som utlovas i rapporten är kraftigt överdrivna, tycker läkarna.

GOTLAND2011-01-26 04:00

I december presenterades slutrapporten från projektet "Ekonomi i balans" för politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden. Målet med projektet har varit att föreslå åtgärder som sänker sjukvårdens kostnader med 50 miljoner kronor om året - alltså ungefär så mycket som behövs för att hälso- och sjukvården inte ska överskrida sin budget.


En rad åtgärder
Rapporten arbetades fram av externa konsulter och den formulerar en lång rad åtgärder. Att både ambulanshelikoptern och sjukvårdsrådgivningen ska flyttas från ön var bara några av förslagen. Andra åtgärder gällde jourorganisationen och läkarnas avtal.

Med förändringar i jourorganisationen beräknar konsulterna att sjukvården kan spara upp till två miljoner redan under 2011. Och genom att säga upp det lokala avtalet om ersättningsnivåer vid läkarnas jour och beredskap och i stället hålla sig till det centrala avtalets betydligt lägre ersättningar, räknar konsulterna med att sjukvården på Gotland ska kunna spara ytterligare fyra miljoner kronor. Konsulterna tror inte att en sådan åtgärd kommer att påverka möjligheten att rekrytera läkare.


Helt andra siffror
Gotlands läkarförening har efterlyst beräkningsgrunderna för dessa slutsatser, för själva kommer de fram till helt andra siffror: En ny jourorganisation skulle inte spara mer än 300 000 kronor om året och ett nytt avtal skulle högst innebära en besparing på en miljon kronor.

Läkarföreningen anser att konsulterna kraftigt övervärderar de belopp som kommer att kunna sparas. De tycker också att det finns förenklade och svepande slutsatser i rapporten.

De efterlyser en verklighetsförankring och i en skrivelse till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden varnar de för att det kan finnas fler felaktigheter i rapporten:

"Vår farhåga är att det finns flera glädjekalkyler i rapporten och manar er därför till försiktighet innan avgörande beslut tas i dessa frågor".


Olika perspektiv
Sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg tror att skillnaderna i de beräkningar som gjorts av Läkarföreningen och de som gjorts av konsulterna kan bero på att man har olika perspektiv och väger in olika faktorer.

- Det är klart att det väcker frågor när de kommer fram till så olika resultat, men en konsultrapport som den här blir ju väldigt mycket mellan tummen och pekfingret, säger hon.

Innan politikerna går till beslut i något av de förslag som presenterats av konsulterna, kommer tjänstemännen i förvaltningen att göra en egen bedömning om vad som är möjligt att genomföra och hur mycket man kan spara.

Konsultrapporten beräknas kosta mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om