En som vet hur en cigarr ska tas är surdegsnörden Erik Olofson som driver Rute Stenugnsbageri. En god köttbit, ett gott vin och en cigarr så är lyckan gjord.
Lite som en ceremoni
- Att röka cigarr är mer en smaksak. Känna smaken och kanske även känna var tobaken är odlad. Effekten är så klart en bonus, säger Erik Olofson.
Han vill avdramatisera tabun kring cigarrökning. Den gamla myten om att det bara är gamla direktörer som röker cigarr tycker han är löjlig. En cigarr bör rökas på ett speciellt sätt menar han och ser det lite som en ceremoni. Halsbloss är inte passande vid cigarrökning, vilket kan försvåra för en del vana cigarettrökare när de testar cigarr för första gången.
- Ickerökare har lättare att ta till sig tekniken än storrökare, säger Erik Olofsson.
Världsvan provare
Den 26 juni kommer Mats Sköld, en världsvan provningsledare, till Rute för att hålla en prova-på-kväll i växthuset vid bageriet. Glashuset med takluckor som kan öppnas är egentligen en inglasad uteservering och innehåller så klart inga växter som kan bli inrökta. Där kommer deltagarna att få lära sig hur en cigarr ska tas, tändas, puffas och njutas. Inga förkunskaper krävs, förutom nyfikenhet.
- Det finns ju nördar inom allt. Jag tycker det är spännande att lära mig om hur en cigarr blir till, från odlingen av tobak, till torkning av bladen och så själva färdigställandet. Att vara nörd är väl att lära sig så mycket man bara kan inom ett visst ämne. Fast mitt största intresse är ändå surdeg, säger Erik Olofson som inte har något emot att jag kallar honom för surdegsnörd.
Första mötet
Vi sitter i glashuset med en cigarrlåda framför oss på det runda bordet. Erik har just tänt en cigarr åt mig, en lite mildare variant som jag glatt tar emot. Mitt första möte med en cigarr och jag gillar det. Precis innan har jag hunnit spotta ut snuset, ätit en nybakt bulle och druckit en latte från caféet. Där sitter jag som inte har en aning om hur någonting ska rökas, ganska långt ifrån min vardag, och puffar lugnt på en cigarr.
- En cigarr lämnar man inte för att springa iväg och svara i telefon. Det får ta sin tid, säger Erik Olofsson.