Konsert i bastun en het tillställning

Under Visbydagen brukar gammalt visas upp och stadens historia presenteras. Men i lördags fanns det utrymme för en del nyheter. En ny vänförening och ett nytt torg, till exempel.

Klassisktmodernt. Helena Södergren och Camilla Båge från Danskompaniet bjöd på dans i Almedalsbibliotekets foajé. Stycket pendlade mellan det moderna och det klassiska på ett spännande sätt.

Klassisktmodernt. Helena Södergren och Camilla Båge från Danskompaniet bjöd på dans i Almedalsbibliotekets foajé. Stycket pendlade mellan det moderna och det klassiska på ett spännande sätt.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2009-10-05 04:00
Vid invigningen av Visbydagen på Stora torget berättade projektledaren Jenny Stålhammar om torgets framtid. På onsdag ska de tre bidrag som tävlar om torgets omdaning visas, och till julmarknaden nästa år ska "nya" Stora torget vara klart.
Invigningen inramades av brunnsmusik, torghandel och spexande clowner - och hölls dessutom innan regn och rusk drog in över Visby. Bland åhörarna hördes röster om att "så borde torget alltid vara".
- Vi vill också ha något liknande. Torget ska bli mer bli en plats för möten och evenemang, det ligger i uppdraget, säger Jenny Stålhammar.

Trädgårdsvänner
När Gotlandsmusiken och Länsteatern hotas rycker deras vänföreningar ut för att stödja. I helgen väcktes tanken att starta ytterligare en vänförening, den här gången för DBW:s botaniska trädgård.
- Det finns många som har ett stort intresse för trädgården, och många har band till den på olika sätt. Om vi samlar krafterna i en vänförening så kan vi hjälpa till på ett bättre sätt, säger Ulrika Mebus som samlade in namnlistor med intresserade under Visbydagen.
- Jag tror att vi redan fått in över sextio namn.
Vänföreningen marknadsfördes förstås i Botan, där kön ringlade lång till en härligt doftande soppa som lagades över öppen eld. Trädgårdsmästaren Lasse Petterssons stod själv vid grytan, som var fylld med korngryn, kål av olika sorter, morötter, bönor, kålrabbi och morötter.
- Jag vill slå ett slag för kålrabbi. Det är en härlig grönsak, säger Lasse Pettersson.
Visbydagen och Kultur i natten lyfte som vanligt fram kultur i en mängd olika former. "För mycket av det goda kan vara alldeles underbart" sade skådespelaren Mae West en gång, och när det gäller Visbydagen är bara att hålla med.

Hotad kulturskatt
Kulturen frodas, men av det som visades finns en kulturskatt som är starkt hotad - stadsarkitektkontorets stora modell över Visby årgång 1965. Modellen har förvarats på tekniska förvaltningens vind i innerstaden, i ett hus som Peab snart tar över. Efter rengöring med pensel och dammsugare visades modellen upp i gamla brandstationen.
Ett unikt tillfälle att se modellen, men även ett nödrop.
- Om ingen intressent hör av sig och tar hand om modellen så återstår inget annat än att lämna den till återvinning, säger biträdande stadsarkitekt Lars Grönberg.
Modellen gjordes av stadsarkitektkontorets egen modellavdelning med anledning av den nya generalplanen 1965, ritad av Arne Philip. I planen kunde man utläsa sådant som skulle komma - Visbyleden, Gråbo och Säveskolan till exempel. Och de finns med.
Men hela innerstaden saknas.

Hamnade på soptippen
- Innerstaden gjordes i en annan skala. Den modellen deponerades i Säveskolan. När vi skulle hämta den till tioårsjubileet av Visby som världsarv fick vi till svar att den körts till återvinning, suckar Lars Grönberg.
Delar av lördagens program drabbades av det ruskiga vädret. Den som kände sig ruggig kunde dock värma sig rejält i Solbergabadet.
Folksångerskan Esmeralda Moberg, som nu går Tonsättarskolan, hade tagit med sig några klasskamrater för att ge konsert i dambastun.
- Jag har längtat efter att ge konsert i en bastu. När man är ute på turné är det alltid en sån härlig grej när man sjunger i bastun efter konserten, berättar hon.
Varför blev det dambastun?
- Den är lite större än herrbastun. Men det här är ändå ett exklusivt arrangemang, säger Esmeralda Moberg som lyckades tränga in ett dussintal besökare innan bastun var full.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om