Kongresshallen väcker hopp

GA gick ut och frågade en rad gotländska näringsidkare vilka förväntningar de har på kongresshallen Visby strand.

Gotland2007-01-13 06:00
I april invigs kongresshallen, ett bygge som både rosats och risats av privatpersoner och företag på ön.
Vi frågade några näringsidkare om deras förväntningar.

Magnus Palmgren, Keges.
- Vi ska leverera mat till deras restaurang och dryck till deras bar och stora middagar. Det var en upphandling där vi fick fajtas med de stora konkurrenterna på fastlandet, Ica meny och Cervera, men Visby strand resonerade så att så länge det är konkurrenskraftigt så väljer de helst ett gotländskt alternativ. Det är värt mycket för vårt företag. I och med att det är en åretruntkund, med tyngdpunkt på lågsäsongen, ger det en trygghet för de anställda på vårt företag. Förhoppningsvis kommer vi att kunna anställa fler på årsbasis, nu är vi 35 under lågsäsong och drygt 70 under högsäsong. Förhoppningsvis sprider det här sig också till våra andra kunder, de som kommer till kongresshallen är ju plusbesök för Gotland och jag tror inte att de vill spendera all sin tid innanför väggar på Visby strand, utan kommer att söka sig till andra butiker och restauranger.

Conny Bohlin, Gotlandsflyg.
- Det är en jättestor fråga för Gotland att lösa det här med kommunikationerna hit. Jag flaggade för det redan för ett år sen och var i kontakt med både kommunen och kongresshallen, men jag tycker inte att de tar frågan på allvar. Vi eftersträvar ett tätt samarbete så att vi vet exakt hur många och när de ska hit så att vi kan anpassa vår kapacitet.
- Som det ser ut i dag har vi en kabinfaktor på 80 procent, så det finns inte så jättemycket stolar kvar.
- Ett annat problem är kommunens planläggning runt flygplatsen, det byggs för fullt där och det innebär att vi inte kommer att kunna landa med större maskiner. Annars ser vi väldigt positivt på kongresshallen. Framförallt kommer det komma hit folk från Europa och fastlandet som inte tidigare har varit på Gotland och ger vi dem ett bra bemötande så kommer de kanske också tillbaka med sina familjer.

Sylve Dahlbom, Kränku.
- Vi var med på tåget redan från början eftersom vi tror att det kommer att vara positivt för oss. Vi har stora förväntningar på att det ska tillföra vårt företag positiva grejor, att vi ska få sälja vårt te.
- Med de bokningar som kongresshallen har i dag verkar det positivt för hela ön och särskilt för de här kvarteren.

Ulla Murat och Erik Söderlund, Akantus.
- Det är klart att vi hoppas och tror att kongresshallen kommer att bli bra för oss, säger Ulla Murat. I dag är det ganska stor skillnad mellan sommaren och vintern, på sommaren har vi ju hur mycket folk som helst. Jag hoppas att kongresshallen ska jämna ut de skillnaderna lite. Det är nog en del som satsar i de här kvarteren eftersom de finns vissa förväntningar.
- Turisterna hittar ofta hit, men gotlänningarna stannar gärna på skarphäll eller på Öster, säger Erik Söderlund.
Kjell Asplund, Yllet.
- Vi tror att vi kan få en del publik från kongresshallen under lågsäsong, vi har redan en ganska hög procent ickegotlänningar som kunder.
- Vi har mycket upplevelsehandel och inte så mycket dagligvaruhandel. Jag är också ordförande i S:t Hanskvarterens företagarförening och jag har en känsla av att kongresshallsbygget uppfattas som positivt här.

Johan Thomasson, Kulgården.
- Det är klart att vi har förväntningar, men det enda sättet att infria dem är att jobba själva. Hallen i Visby kommer att öka attraktionskraften, fler kommer att ta sig till Gotland och förlägga konferenser här under lågsäsong och det kommer att regna över oss alla i konferensnäringen, men det gäller att vi är aktiva och arbetar för att sälja, det har tagits lite för givet att ön ska sälja sig själv.

Anders Öjefors, Persson buss.
- Vi har stora förväntningar på att det ska generera mer jobb till oss. I och med att det är konferenser så ska de ju åka buss, de går ju inte emellan ställena. Sen tror jag att det är bra för hela ön, det genererar även övernattningar, mat, rubbet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om