Kön till äldreboende har ökat – 60 väntar på plats

Beslut om att brukare ska få ett boende inom socialtjänsten tar längre tid att verkställa än tidigare och kön växer. Möjligheten att tacka nej fler gånger och färre objekt att fördela, är några orsaker.

Tingsbrogården väntar på Vattendomstolen för att kunna utöka sina platser.

Tingsbrogården väntar på Vattendomstolen för att kunna utöka sina platser.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-10-25 09:57

Socialförvaltningen är skyldig att föra statistik över vilka beslut som tas om att människor ska få ett boende inom äldrevården eller skyddat boende. Det ska sedan redovisas till bland annat IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Om inte besluten verkställs inom skälig tid kan det innebära att IVO ansöker om att förvaltningsrätten ska besluta om att regionen måste betala ett vite.

– Det är en risk om vi inte verkställer våra beslut i tid, säger Marica Gardell, socialdirektör hos Region Gotland.

Hon berättar att det faktisk skett nyligen – att regionen fått vite.

– Vi hade beslutat om att en brukare skulle få en bostad med särskild service och vi hade ingen att erbjuda, berättar hon.

Den redovisningen som socialnämnden nu får innebär att 47 beslut som tagits under andra kvartalet i år, inte kunnat verkställas i tid. Motsvarade period förra året var det 11 beslut. Det är fyra gånger fler som inte genomförs i år.

Marica Gardell berättar att det är en utmaning att verkställa insatsen inom tre månader. 

– Vi har en kö på cirka 60 brukare som har fått beviljat ett boende och vi ser en ökning. 

Samtidigt saknas platser inom äldreomsorgen. Ett nytt särskilt boende i Klintehamn blir troligen klart 2026 om upphandlingen går i lås. Tingsbrogårdens utbyggnad är planerad att vara klar till 2025.

– Det dröjer eftersom vi väntar på utslag från Vattendomstolen. Tingsbrogården har en egen brunn och vi måste veta att vattnet räcker.

I Slite letar man också efter mark för att bygga och nästa steg är ett stort boende med 90 platser i Visby.

Den andra förklaringen till att den långa kön är att reglerna ändrats. Tidigare fick man två erbjudanden om särskilt boende efter att förvaltningen beslutat att brukaren var berättigad till en plats. 

Tackade man nej till båda, krävdes ett nytt beslut.

– Nu har vi ändrat reglerna så att man kan stå kvar tills man får erbjudande om det boendet man vill ha. Det gör att kön blir längre.

Det innebär också att regionen inte kan fylla på boenden som tidigare.

– Vi ser tomma platser på en del boenden. En del tackar nej av kvalitetsskäl och andra för att de eller deras anhöriga vill bo på en viss ort.

Brukare har också rätt att tacka ja till ett boende och sätta upp sig i en byteskö.

– Vi försöker också frigöra boenden genom att städa och fräscha upp snabbare när något blir ledigt, säger Marica Gardell. 

Marica Gardell, socialdirektör hos Region Gotland.
Marica Gardell, socialdirektör hos Region Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!