"Kompostera är ett källinggöra"
Välj en trevlig plats där det inte är för varmt, inte för kallt, inte för blött och inte för torrt. Där kan du göra din trädgårdskompost.I lördags höll Helene Stade kurs vid Robbjens i Klinte och deltagarna fick minsann inte ligga på latsidan. Det var bara att sätta i gång och gräva.
Foto:
Komposten måste ha kol och kväve och det gäller att avväga så att det blir lagom av varje. Torra kvistar ger kol och det våta ger kväve.
- Lägg lite grövre grenar i botten, det gör det lättare för maskarna att komma upp. Och täck gärna med halm när ni är färdiga, sa Helene.
Komposten bör vara 1,5 meter bred, 1,5 meter hög och 3-4 meter lång. Och det är bra att ha en stödbinge med halm eller gödsel för att komposten inte ska bli för våt.
- Lagad mat får man inte lägga i trädgårdskomposten, men potatisskal och rester från alla råa grönsaker går bra. Stora grenar tar för lång tid. Gör hellre en trevlig brasa av dem och lägg askan under bärbuskarna. Det ger bra näring, föreslog Helene Stade.
"Källinggöra av hävd"
Hon berättade med stort engagemang och stora gester hur man gör sin trädgårdskompost och hur man kan tillsätta maskar i den. Och när kursdeltagarna sedan begav sig ut för att praktisera sina kunskaper var de vid gott mod och började genast gräva upp rötterna för att få en så bra grund som möjligt till komposten.
- Det är källinggöra av gammal hävd, sa Tuss Almgren från Vall.
Detta med anledning av att det var mest kvinnor som deltog i kursen.
- Jag vill gärna ha en egen trädgårdskompost. Det är bra att lära sig hur man gör, sa Susanna Lundholm, Visby.
På gården fanns Mauritz Johansson, Tofta, som presenterade sin egenhändigt konstruerade kompost för matavfall.
- Den är helt tillverkad i rostfri plåt med utvändig träpanel. Enkel att montera och demontera utan verktyg, sa Mauritz.
Och hans kompoststuga var dessutom vacker. Den är dubbel, så att ena sidan kan få vila i lugn och ro medan man fyller den andra.
"Köp kompostmask!"
Det måste finnas små hål i botten på komposten för matavfall. Och Mauritz hade gjort hål som var sju millimeter stora.
- Det är bra att lägga i lite hushållspapper ibland så att det inte blir för blött. Och så kan man gärna köpa så kallade kompostmask, då går det lite fortare och de äter allting, sa Mauritz.
Marianne Hult berättade om den vackra gården vid Robbjens i Klinte som hennes familj köpte för några år sedan.
- Vi har arrangerat kurser och föredrag här och vi har haft en del verksamheter för barn. Vi bakar bröd och har gården öppen för visning under sommaren. Nu håller vi på att få i ordning trädgården, som en gång har innehållit många växter som finns sparade och nu ska återplanteras på gården, sa Marianne.
Även personal från Gotlands kommun fanns på plats för att informera om sopsorteringen på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!