KOMMUNFULLMÄKTIGE
En av de starkaste budgetarna som lagts fram i Gotlands kommun.Det sade kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) när kommunfullmäktige hade att ta ställning till ?strategisk plan och budget för åren 2005-2007?.Resultatet 2005 beräknas bli 67 milj krDet var ett positivt dokument som diskussionen kretsade kring. Ingen tvekan om det.Även om Eva Nypelius (c) ville beteckna det hela som en pappersprodukt.?Det blir tuffa år framöver även om det ser ljus ut på papperet, sade hon och menade att det nu krävs ett tydligt ledarskap och att signalsystemet fungerar.Budgeten som kunde antas utan större stridigheter innebär att skatten blir oförändrad, 32:75 kr per skattekrona.
Därefter har förutsättningarna bara blivit bättre. Inte minst genom regeringens beslut att satsa ytterligare medel på den offentliga sektorn.
Men det sker med lånade medel, erinrade Eva Nypelius och pekade på att regeringen valt att låta statsskulden växa ytterligare.
Innevarande år anses emellertid vara ett förlorat år. Den senaste beräkningen visar att det blir underskottet blir ca 56 milj kr.
Nästan års budget bygger på ett resultat runt 67 milj kr!.
Därmed kan 2005 bli ett år för konsolidering. Det positiva resultatet behövs bland annat för att täppa igen underskotten från 2001 (återstår 19 av 76 milj kr) och de ca 50 milj kr beräknas för 2004.
När det gäller investeringarna uppgår de till 223 milj kr varav 44 milj kr kan hänföras till den affärsdrivande verksamheten.
De stora beloppen ligger på kongresshallen 17 milj, Tingsbrogården 19 milj kr och nya dialysavdelningen på lasarettet 18 milj kr.
?Det gläder mig att det finns en så bred samsyn, sade Jan Lundgren och han tillbakavisade bestämt påståendet att budgetdokumentet var en pappersprodukt.
Radikalt fel
Han ansåg att Eva Nypelius har radikalt fel i sin bedömning. En bedömning som han ville att alla skulle ha i minnet när det kommande årets budgetrapporter presenteras.
? Det är inte så bra som vi tror, envisades dock Eva Nypelius.
Och visst stöd fick hon av Lena Celion (m) som menade att budgeten lämnar vissa farhågor.
?Används pengarna på bästa sätt, undrade hon och pekade bland annat på kärnverksamheterna vård, skola, omsorg.
Hon påminde också om att stora investeringar även medför nya driftkostnader.
Brittis Benzler (v) var nöjd med budgetförslaget, men betonade att det även i framtiden kommer att behövas hårda prioriteringar.
Bror Lindahl (fp) tyckte att det var ett positivt budgetförslag. Även om överskottet omedelbart äts upp av gamla underskott.
Han ansåg också att det var allvarligt att förbättringen möjliggörs genom lånade pengar.
Jan Lundgren framhöll att Gotlands kommun nu har en historisk chans att lägga grunden för en uthållig och balanserad ekonomi.
?Nu gäller det att ha is i magen och inte drabbas av oansvarigt lättsinne.
Lyckas vi bara hålla greppet ser det ljust ut.
Inför budgetdebatten i fullmäktige gav ekonomidirektör Göran Gyllenkrok en fyllig beskrivning av dagens ekonomiska situation och de nya tag som är att förvänta.
En ?planerad styrning? är nödvändig, framhöll han.
Resultatet de närmaste åren bör ligga i nivån 40-60 milj kr för att kommunen ska ha en buffert och kunna klara kostnadsökningar och minskade intäkter.
Även ekonomidirektören menade att det ser förhållandevis ljust ut.
Ekonomin har vänt. 2005 blir ett bra år.
Det finns flera anledningar till detta. Skatteinkomsterna ökar med 138 milj kr, de generella statsbidragen med 139 milj kr, LSS får en förstärkning med 29 milj kr och ett nytt utjämningssystem ger 29 milj kr.
Budget ger en ramförstärkning till på 101 milj kr, varav BUN tillgodoräknas 17 milj i ramökning,social-och omsorgsnämnden 35 milj kr, hälso- och sjukvårdsnämnden 25 milj kr ledningskontoret 11 milj kr samt räddningstjänsten 3,5 milj kr.
Enda voteringen
Utlokaliseringen av kultur och fritidsförvaltningen var en av det punkter som kom att debatteras hårdast i i anslutning till budgeten.
Inger Harlevi (m) ansåg att ärendet skulle brytas loss och återremitteras.
Det är anmärkningsvärt att man försöker förbigå de anställdas synpunkter, sade Inger harlevi.
Hon krävde en konsekvensanalys. Men även att personalen skulle släppas in i besluts processen.
Jan Lundgren erinrade om att kommunstyrelsen redan fattat beslut om utlokaliseringen. Han menade att man gjort allt för att informera de berörda.
?Kanske är det mer rätt att någon annan förvaltning flyttas ut till Lövsta, sade Lilian Edwards (m). Det skulle det verkligen behövas en dialog om.
Hon instämde helt i uppfattningen att informationen till nämnden och personalen varit under all kritik. Ord står mot ord beträffande vilken information som givits, sade hon.
Eva Nypelius (c) yrkade avslag på Inger Harlevis förslag. Hon menade att flyttningen av kultur- och fritidsförvaltningen varit känt länge. Flyttningen kan ses som ett sätt att stärka sysselsättningen på landsbygden
Det var med ?stor vånda och tveksamhet? som kommunfullmäktiges ordförande lät frågan gå till votering.
Den förlorade Inger Harlevis återremissyrkande med röstsiffrorna 56-15.
Remissvalfrihet
Lena Celion föreslog att den så kallade remissvalfriheten skulle återinföras från årsskiftet.
Det var ett förslag som Torgny Lihnell (mp) kraftigt motsatte sig. Han ansåg att merkostnaden på 4-5 milj kr kunde används på ett bättre sätt.
Lena Celions förslag röstades ned utan votering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!