Kommunens plan för en hållbar livsstil klar

Gotland har fått ett miljöprogram för de kommande fem åren.

Ambitiöst. Lars Thomsson (c) tycker att det nya miljöprogrammet innebär ett stort steg framåt för Gotland. Programmet fick mycket beröm av fullmäktigeledamöterna, men ändå blev debatten lång och det krävdes en votering innan beslutet var i hamn. Foto: HENRIK RADHE

Ambitiöst. Lars Thomsson (c) tycker att det nya miljöprogrammet innebär ett stort steg framåt för Gotland. Programmet fick mycket beröm av fullmäktigeledamöterna, men ändå blev debatten lång och det krävdes en votering innan beslutet var i hamn. Foto: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-02-19 04:00

När programmet igår antogs av kommunfullmäktige var ledamöterna överens om ett det är ett både utmärkt och viktigt dokument.
Flera i talarstolen underströk vikten av den pedagogiska uppgift som nu väntar - att få alla gotlänningar att med lust och kunskap vara delaktiga i miljöarbetet.

Det är kommunens kretsloppsplan från 1998 som reviderats och blivit Miljöprogram för ekokommun Gotland 2008-2012. Målet är att nå ett ekologiskt hållbart samhälle till 2025.
Programmet innehåller en rad strategier för att nå det: fossila bränslen ska fasas ut och ersättas med satsningar på lokalproducerad energi, materialåtervinningen ska öka, skyddet av Östersjön förbättras och öns grundvatten ska skyddas.
-Det kanske viktigaste är att vi stödjer människors ambitioner att skapa en hållbar livsstil, påpekade Lars Thomsson (c) när han presenterade programmets huvuddrag.

Höjd ambitionsnivå
Lars Thomsson tycker programmet är en offensiv satsning. Ambitionsnivån har höjts. Partierna i fullmäktige var överens om att miljöprogrammet är ett mycket bra dokument. Ändå blev debatten lång och det krävdes en votering innan programmet antogs.
Voteringen gällde hur stor andel av de livsmedel kommunen köper in till måltider som ska vara ekologiskt odlad. Programmet säger att i år ska andelen vara 15 procent och 2012 ska den ha ökat till 25 procent.
Mattias Lundström (mp) ville höja andelen till 20 procent i år och till 34 procent redan 2010. Voteringen gällde procentsatsen 2010. Miljöpartiet fick stöd av socialdemokrater och vänsterpartister, men föll ändå med 35-36.

Kärnkraften
Det blev även debatt om kärnkraften. Programmet säger att beroendet av fossila bränslen och kärnkraft ska fasas ut. Det opponerade sig Bror Lindahl (fp) mot.
Han anser att kärnkraften behövs för att vi ska klara utsläppsmålen. Bror Lindahls yrkande avslogs, vilket fick till följd att folkpartigruppen reserverade sig mot programtexten om att kärnkraften ska fasas ut.

Stränderna
Harriet Lihnell (mp) tyckte att skyddet av öns stränder skulle poängteras bättre i programmet. Den frågan tyckte Lars Thomsson mer är ett ärende för översiktsplanen som man ska besluta om framöver, så den debatten lär återkomma.
Eva Gahnström och Stefan Nypelius (c) betonade båda vikten av att innehållet i programmet blir känt för gotlänningarna. För det första är det viktigt att alla vet, att planen inte är ett dokument för kommunen, utan för alla gotlänningar. Lars Thomsson berättade att en konsultfirma är inkopplad för att göra en populärversion av programmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om