?Kommunen om någon borde göra rätt för sig?
De senaste tre åren har Gotlands kommun 80 betalningsanmärkningar noterade hos Kronofogden.Visby lasarett fick nyligen två nya anmärkningar för skulder som inte betalats.De senaste tre åren har förvaltningen sammanlagt sju betalningsanmärkningar.
Det är alltså knappt en promille av alla fakturor som inte betalas och hamnar hos Kronofogden. ?Förvaltningens ekonomienhet arbetar kontinuerligt för att betalningsrutinerna skall bli ännu bättre? fortsätter Hovland.
De aktuella betalningsanmärkningarna gäller skulder till Apoteket på 9.917 kronor för akutmottagningen och 1.798 för ögonkliniken, Visby lasarett.
?Det är klart man blir upprörd?
För många privatpersoner som har svårt att betala sina räkningar innebär en betalningsanmärkning stort besvär i och med att man hamnar i registret i tre år. Tre år då man inte kan ta lån eller handla på kredit, eller träffa andra ekonomiska avtal.
Hur påverkas kommunens verksamhet av att ha så pass många betalningsanmärkningar?
Rent praktiskt händer ingenting. Mer än att kreditvärdigheten minskar liksom kanske även förtroendet. En konkret konsekvens är att kommunen får punga ut med ganska mycket mer pengar än den ursprungliga skulden. Varje handlagt ärende vid Kronofogden kostar pengar liksom inkassoavgifter och påminnelsekrav.
- Det är klart man blir upprörd, är det någon som borde göra rätt för sig så är det väl kommunen, påpekar kronokommissarie Mikael Sedersten vid Kronofogden.
-Jag har inte sett några jämförelser men nog måste det anses anmärkningsvärt att en kommun dragit på sig 80 anmärkningar på tre år.
Har sett över rutinerna
Vid Gotlands kommun finns det oftast förklaringar till varje enskilt ärende. En stor del av ärendena gäller skulder till det egna bostadsbolaget Gotlandshem. Kommunen står som garant för en del lägenheter och när hyrorna inte kommer in från hyresgästen ska kommunen gå in och betala.
Men det kan dröja innan kommunen får kännedom om att hyran inte är betald och rutinerna har även varit bristfälliga.
- Just dessa rutiner har vi sett över och förbättrat, förklarar kommunens ekonomidirektör Göran Gyllenkrok som tror att de flesta av de 80 anmärkningarna gäller just dessa ärenden.
- Sen kan det också handla om förhandlingar och tvister om en faktura som kan dra ut på tiden så att ärendet hamnar hos fogden. Men det här är inte bra, det är klart att vi har ett problem om vi drar på oss en massa förelägganden hos kronofogden. Här behöver hela kommunen skärpa till sig, erkänner Gyllenkrok.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!