Kommunen kvar även om vi tillhör region Stockholm
Ska Gotland höra till Stockholm. Eller rent av till Östersund.Ja, var Gotland hamnar när Sverige delas in i större regioner skiftar beroende på vem som förslår eller utreder.I går fanns representanter för Ansvarsutredningen på plats och informerade om Gotlands roll i den regionala utvecklingen. Och oavsett framtida regiontillhörighet kommer ö-läget att kräva speciallösningar som att Gotlands kommun blir kvar.
Syftet med seminariet, arrangerat av Gotlands kommun, var att belysa just regionala aspekter på de förslag som nu diskuteras inom Ansvarsutredningen som om ett år skall lägga fram ett slutförslag för den framtida ansvarsfördelningen mellan stat, landsting och kommun.
Och att Gotland här troligen föreslås komma att tillhöra region Stockholm/Mälardalen har ju redan tidigare läckt ut. I detta förslag indelas Sverige i nio regioner. För att det blir en regionindelning är de inblandade helt övertygade om.
- Den gamla ordningen med länsstyrelsen som statens förlängda arm har gällt i 370 år. Regionfrågan har diskuterats i 50 år. Starten skedde på 60-talet med en centermotion i riksdagen som ville bryta den statliga centralstyrningen och få mer folkstyre ute i landet. Det har gått trögt eftersom det är en fråga om makt, vem ska bestämma över den regionala utvecklingen, sammanfattade Jan-Åke Björklund.
Anden ut
- Men 1 juli 1997 släpptes anden ur lampan. Då fick Gotland ta över ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna (I större skala har det ju också skett en indelning i regionerna Västra Götaland och Skåne). Där försöken har genomförts har det gått bra. Det har gått från "försöka duger till försöken duger". Och i EU umgås man i regioner. Och nu finns ingen väg tillbaka.
Jan-Åke Björklund konstaterade att medborgarintresset för regioner är svagt. Utom i en fråga.
- Börjar man prata om gränser, då blir det engagemang.
Och det var just vad man gjorde i går genom att visa kartor med olika förslag till regional indelning av Sverige. Ett stort problem är att landet är så ojämnt fördelat vad gäller yta kontra befolkningskoncentration. Och Gotlands särställning är så stark att det på allvar också diskuteras att låta Gotland bli en egen region.
- Det finns inte en karta som man inte kan hitta relevanta invändningar emot, konstaterade Åsa Ehinger Berling.
Regionförslag
Och hon visade några exempel.
I Socialstyrelsens förslag om hälso- och sjukvård hör Gotland till Stockholms läns landsting, det vill säga den part som man redan i dag har ett utbyggt samarbete med.
Institutet för tillväxtpolitiska studier gör en helt annan indelning i 10-12 regioner. Här placeras Gotland som hörande till region Östersund (där institutet är beläget).
Men staten lutar åt 5-9 regioner och i båda dessa förslag, utgjorda av Eurofutures, hör Gotland till Stockholmsregionen (i ett tredje förslag med 14 regioner utgör Gotland en egen). Förslag som förstås har såväl för- som nackdelar.
Några angivna fördelar som egen region: Fastlandet ligger där det ligger. Vad är 60 000 invånare bland 1,5 miljoner i Mälardalen. Det har gått bra hittills utan landsting och större regional samverkan.
Några angivna fördelar med att tillhöra region Stockholm: Hälso- och sjukvården har det inte lätt i dag och har redan ett stort utbyte med Stockholms läns landsting. Ett behov av att vara med i ett större globalt sammanhang.
Men Åsa Ehinger Berling var övertygad om att oavsett framtida regiontillhörighet kommer Gotlands läge alltid att kräva speciallösningar.
- Ingen ifrågasätter Gotland som kommun, Gotlands kommun kommer att vara kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!