Kommunen köper sig fri

För 1,2 miljoner köper Gotlands kommun ut de båda anställda vars uppsägningar ogiltigförklarats av Arbetsdomstolen.

Gotland2006-06-02 06:00
Kommunen vill inte ha tillbaka Thomas Björkdahl och Stig Fröberg och kommer därför att använda sig av paragraf 39 i lagen om anställningsskydd (LAS). Det innebär att de avskedade av-teknikerna nu blir av med sina tjänster, trots att de fick rätt i Arbetsdomstolen, och att de får 32 månadslöner i ersättning.
I onsdags meddelade Arbetsdomstolen sin dom. I domen ogiltigförklaras kommunens avskedanden av Thomas Björkdahl och Stig Fröberg. Männen hade anklagats för otillåtna inköp i sina tjänster inom kommunen.
Arbetsdomstolen riktade visserligen kritik mot vissa inköp men ansåg inte att handlingarna utgjorde grund för avsked.
Nu väljer Gotlands kommun att köpa sig fri. Igår, ett dygn efter Arbetsdomstolens dom, meddelade kommunen att man kommer att använda sig av paragraf 39 i LAS.
- Arbetsgivare har möjligheten att köpa sig fri. Och vi har tagit den möjligheten, säger Arne Pettersson, förhandlingsstrateg på ledningskontoret.

Skadestånd
I paragraf 39 i LAS står det att om en arbetsgivare vägrar rätta sig efter en dom där en domstol har ogiltigförklarat en uppsägning eller avskedande skall anställningsförhållandet anses som upplöst.
Arbetsgivaren ska för sin vägran betala skadestånd till arbetstagaren. Och om den anställde har varit anställd i mer än tio år ska arbetsgivaren betala ut 32 månadslöner.
I det här fallet innebär det att Gotlands kommun måste betala ut sammanlagt närmare 1,2 miljoner kronor.
- Det känns för jäkligt, säger Thomas Björkdahl, en av de avskedade männen som alltså fått rätt av Arbetsdomstolen men som ändå blir av med jobbet. Jag får ju visserligen 32 månadslöner, men vad ska jag göra sedan...
- Det känns som att vi arbetstagare inte har något rättsskydd överhuvudtaget.
Stig Fröberg, den andre avskedade mannen, tycker att kommunens beslut om att använda paragraf 39 i LAS är ett hån.
- Det är tydligt att man kan köpa sig fri med hjälp av demokratins lagar. Det känns för jävla konstigt, säger Stig Fröberg.
Advokaten Lars Dahlström i Visby är förvånad över kommunens agerande. Han arbetar inte med arbetsrätt men säger att det verkar märkligt att använda sig av paragraf 39 i LAS.

Smäll på fingrarna
- Kommunen har ju fått en smäll på fingrarna i form av Arbetsdomstolens dom. Då tycker man att kommunen borde ta tillbaka dom. Men så här är det ju, man kan alltid göra sig av med folk, om man vill det, säger Lars Dahlström.

Funderar på att driva det vidare
Advokaten Gösta Smedberg har drivit målet för SKTF:s räkning. Han anser att av-teknikerna ska vara nöjda med utslaget och inte gå vidare med någon rättslig process. Men Thomas Björkdahl och Stig Fröberg funderar på en fortsättning. De har kontakt med juristen Måns Ressner i Stockholm och han anser att det kan bli aktuellt med andra former av skadestånd.
- Jag har ännu inte sett domen, men jag ska läsa den och prata med Thomas och Stig om vi ska gå vidare, säger Måns Ressner. Lagen om anställningsskydd är ju bara en bit. Det här är en förhandlingsfråga, allt är en förhandlingsfråga.
Barn- och utbildningsförvaltningen som står som arbetsgivare meddelade de båda männen sitt beslut på ett litet annorlunda sätt. Thomas Björkdahl och Stig Fröberg fick inte något telefonsamtal av sin före detta arbetsgivare, inte heller möttes de öga mot öga. Det fick beskedet via brev - som lämnade på ett ovanligt sätt.
- När jag kom hem på eftermiddagen satt ett brev fasttejpat på min ytterdörr, berättar Stig Fröberg. Jag bor i Fole, så alltså har någon satt sig i en bil, kört hit och tejpat fast det på min dörr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om