Kommunen har ännu inte gjort någon handikappinventering

Höga trottoarkanter och trappor. Tunga dörrar, otydliga skyltar och trånga passager. Det finns många onödiga hinder som gör livet svårt för den som är funktionshindrad.

Gotland2007-01-08 06:00
Om tre år ska alla "enkelt avhjälpta hinder" i offentliga lokaler vara borta, men Gotlands kommun har fortfarande inte inventerat behoven.

För tre år sedan kom föreskriften som slog fast att "enkelt avhjälpta hinder" så snart som möjligt ska bort från offentliga platser. Syftet med lagen är att öka tillgängligheten för alla som har någon form av funktionshinder.
- Handikapp är ju ett relativt begrepp. Finns det inga hinder så blir den som är funktionshindrad inte handikappad, säger Fredrik Ahlkvist som arbetar som processledare för projektet "Gotland utan hinder".

Tungt ansvar
Fastighetsägarna har fått gott om tid på sig för att arbeta bort hindren, men senast år 2010 ska de vara åtgärdade. Många som berörs är privata fastighetsägare som äger lokaler där det exempelvis finns restauranger eller butiker, men ett tungt ansvar ligger på kommunen som ansvarar för både fastigheter, gator och torg.
Kommunen är på gång. Där det byggs om och där det byggs nytt tänker man i tillgänglighets-termer numera. Men hur många gamla synder som måste rättas till har man inte någon överblick över. I dag, tre år efter det att lagen trädde i kraft, har Gotlands kommun fortfarande inte ens påbörjat sina inventeringar av hindren.
I utemiljön har tekniska förvaltningen identifierat de viktigaste gångstråken som man ska arbeta med och under nästa år kommer man att se över vilka hinder som finns längsmed dessa stråk.
- När vi gjort inventeringen kan vi få fram en prislapp för vad det kommer att kosta att åtgärda de hinder som finns och sedan kan vi lägga upp en plan för hur vi ska gå vidare, säger Lennart Klintbom på tekniska förvaltningen.
Lennart Klintbom är optimist. Han tror att man kommer att hinna med att ta bort de hinder som finns under de tre år som kommunen har på sig.

"Brinner i knutarna"
När det gäller inomhusmiljön ser det mörkare ut. Göran Björkqvist som är förvaltare på fastighetsavdelningen är tveksam till om kommunen kommer att hinna arbeta bort hindren i sina fastigheter innan 2010. Inte heller här har man kommit till skott med inventeringen.
- Vi har inte hunnit. För att klara det måste vi ta in någon utifrån. Men nu börjar det brinna i knutarna, konstaterar Göran Björkqvist.
Det är inte alla kommunala byggnader som berörs av det nya regelverket. En skola är faktiskt inte en offentlig plats och lokaler som bara används av personal betecknas inte heller som offentliga. Men vägen till vårdcentraler, bibliotek, arbetsförmedlingar, idrottshallar, energirådgivare och andra publika verksamheter måste röjas från hinder.
- Och kommunens egna lokaler i innerstaden har ju en riktigt dålig tillgänglighet - men här har vi tur. Innan tiden går ut kommer vi ju att flytta till P18, konstaterar Göran Björkqvist.
Den som känner till ett onödigt hinder som vållar problem för funktionshindrade kan anmäla det till kommunen. Lil Jacobsson som är tillgänglighetshandläggare på stadsarkitektkontoret har tagit emot ett tiotal sådana anmälningar. De flesta handlar om problemet att ta sig in genom entréer till hotell, bygdegårdar och förvaltningar. På tingsrätten är det riktigt problematiskt, för där kommer den som är rullstolsburen inte ens fram till receptionen.
Visby innerstad i sig vållar också problem. Här kommer det att krävas lösningar som passar in i stadsmiljön:
- Vi behöver ta ett samlat grepp för att arbeta fram snygga och funktionella ramper, konstaterar Lil Jacobsson.
- Det blir en konstnärlig utmaning att skapa en smakfull tillgänglighet, men allting går. Det är oftast bara en fråga om att ha tillräcklig fantasi, tycker Fredrik Ahlkvist.
Fredrik Ahlkvist tror det kommer att bli svårt för Gotlands kommun att hinna arbeta sig igenom de hinder som finns, men han ser också att det hela tiden händer saker på tillgänglighetsområdet. Och det projekt som han själv arbetar med, Gotland utan hinder, är en satsning som kan få saker att hända på många fronter. Här samlas ett tiotal olika myndigheter och organisationer som vill arbeta för att på olika sätt öka tillgängligheten för funktionshindrade.
- Ingen annanstans har man en så bred samverkan med så många parter. När man arbetar med bredd så kan det hända mycket på sikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om