Kommunen fortsätter anlita fuskande företaget
Det företag som sparkats ut från Gute taxi efter fusk med färdtjänsten, fortsätter att anlitas av Gotlands kommun.Samma företag har ett annat mångmiljonkontrakt för att sköta transporter åt kommunen.
Man har tagit betalt för fler resor än vad man har kört. Man har tagit ut fullt pris för resan från alla resenärer i bilen, trots att de skulle dela på kostnaden. Och man har tagit ut avgifter för bärhjälp som man inte har varit berättigad till.
När GA i sin granskning ber att få namnet på firman kan kollektivtrafikchefen Per-Arne Jonsson inte påminna sig vad det misstänkta bolaget heter. Det är en glömska som förvånar, eftersom just detta företag har ett kontrakt med kollektivtrafikavdelningen som kostar kommunen sex miljoner kronor om året och med mycket täta kontakter med tjänstemännen här.
Från kollektivtrafikavdelningen har man inte heller rapporterat vidare att det var just detta företag som fusket handlade om. Och på samma avdelning hävdar man att det inte är någon större brådska med utredningen av färdtjänstfusket när det misstänkta bolaget inte längre kör för färdtjänsten.
Ökar inte kontrollkravet när det gäller en entreprenör som har ett annat stort avtal med kommunen?
- Om det nu är så att han har fuskat så har han ju lagt ner verksamheten i taxiföretaget. De förare som har kört taxi för honom kör inte längre. Entreprenören äger bara fordonen, han har inte kört så mycket själv, säger Per-Arne Jonsson.
- Kontrollen ska vara lika för alla, oavsett vilket företag det handlar om, säger Göran Loréhn, som är verksamhetsansvarig på kollektivtrafikavdelningen.
Varför har ni inte berättat vilket företag det handlar om för förvaltningschefen?
- Jag har berättat för Per Lindskog att en entreprenör avstängts på grund av fusk. Att det är den här entreprenören känns inte väsentligt i det här läget, säger Per-Arne Jonsson.
Är det inte väsentligt?
- Väsentligt Ja, naturligtvis är det viktigt. Vi kommer att informera Per Lindskog när vi får all information i ärendet och när vi vet om det handlar om en enskild förare eller inte, säger Per-Arne Jonsson.
Vill ni skydda den här entreprenören?
- Nej det vill vi inte. Men det är viktigt att man har på fötterna innan man agerar, säger Göran Loréhn.
Den korrekta gången när en kommunanställd misstänker oegentligheter är att man informerar sin närmaste chef. Förvaltningschefen har sedan ett rapporteringsansvar mot den politiska nämnden.
Men detta har alltså inte kunnat ske i det här fallet.
Förvaltningschef Per Lindskog får kännedom om sambanden mellan den fuskande firman och det andra stora avtalet först när GA börjar granska frågan. I dag är han mån om att få saken utklarad. Som GA kunde berätta i lördagens tidning så har tekniska förvaltningen nu kopplat in en extern konsult som ska utföra en internrevision.
Kan åkaren förlora sitt avtal med kommunen, Per Lindskog?
- Du ställer hypotetiska frågor, men självklart kan det ha betydelse om en entreprenör har betett sig bedrägligt.
Åkaren själv hävdar att det är hans chaufförer och inte han själv som har fuskat. Han säger:
- Det andra avtalet som jag har med kommunen är tio gånger större än min taxiverksamhet. Jag skulle aldrig riskera att bli av med det stora avtalet genom att fuska med färdtjänsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!