Kommunen får dåligt betyg av många lärare
Lärarnas riksförbund på Gotland vägrar att skriva på årets löneöversyn. Lärarlönerna har därför fördelats helt enligt arbetsgivarens förslag.LR:s vägran är en protest. De anser att kommunen inte håller ingångna avtal och löften till lärarna.
Kuvertet innehåller en broschyr som skulle kunna vara ett informationsblad till lärare som är intresserade av att börja arbeta i Gotlands kommun. Men det är inget reklamblad för skolan på Gotland. Tvärtom. Här listar LR i stället en lång rad brister hos arbetsgivaren.
"Godtycke"
I första hand handlar det om lönesättningen. LR anser att kommunen inte har tagit tillräckligt stor hänsyn till att lärarna ska ha individuella löner vid tidigare års löneöversyner. Har man fått ett löneutrymme på två procent, så har de flesta rektorer givit sina lärare just den löneökning. Oavsett prestation.
Och på andra skolor har det varit precis tvärtom. Rektorn har tagit ut svängarna rejält och givit högre lön till "favoriter".
- Det finns för mycket godtycke över processen. Lönesättningen styrs för mycket av rektorns personliga tyckande om hur lönesystemet ska fungera, menar P-O Widjer som är vice ordförande för LR på Gotland.
- Det här innebär att lärare går och tittar snett på varandra ute på skolorna, menar Sverker Lanner, som är ordförande för samma förbund.
Som en konsekvens av att man anser att kommunen inte tar den individuella lönesättningen på allvar har LR vägrat att skriva under årets löneöversyn. De nya löner som redan har börjat betalas ut grundar sig därför enbart på arbetsgivarens bedömningar.
LR på Gotland hävdar också att Gotlands kommun har svikit löften som de gav till lärarna när det lokala kollektivavtalet undertecknades 2001.
Där menar man att kommunledningen utfärdade ett löfte om att löneökningarna på Gotland inte skulle understiga den genomsnittliga löneökningen i landet under den kommande avtalsperioden. När avtalsperioden var över hade tonläget förändrats. "Löftet var inte längre ett löfte utan skulle ses som en kommunal målsättning", konstaterar LR i sin broschyr.
- Lärarna blev lurade, menar P-O Widjer och fortsätter:
- Det här är tuff kritik, men det är verkligheten som vi beskriver.
Under våren har LR på Gotland genomfört en enkät bland sina medlemmar där de har fått sätta betyg på kommunen som arbetsgivare. Bara en tredjedel av de svarande instämmer i påståendet att Gotlands kommun är en attraktiv arbetsgivare. Två tredjedelar håller inte alls, eller bara delvis med om detta. P-O Widjer och Sverker Lanner tolkar det som att kommunens agerande mot lärarkåren har satt sina spår. Nu vill de att kommunen ska ta tag i läget.
Inbjudan
- Vi tänker inte sprida den här broschyren till lärare som är intresserade av att arbeta på Gotland, men vi ställer frågan om det är den här dystra bilden som vi ska presentera för dem. Vi vill inte att det ska vara så. Vi vill kunna vara stolta över vår arbetsgivare, säger P-O Widjer.
Nu bjuder de in kommunen till överläggningar. LR kräver att kommunen ska genomföra en genomgripande översyn av lärarnas löner och att man skapar nya rutiner för hur lönesättningen ska gå till.
Rutiner som överensstämmer med avtalet och som alla parter kan acceptera.
LR vill också upprätta en handlingsplan för hur man ska återupprätta lärarnas förtroende för sin arbetsgivare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!