Kommunen byter elbolag
Gotlands kommun och Gotlandshem byter elbolag till Kraft och kultur när avtalet med Geab går ut vid årsskiftet. - Det är beklagligt att inte ett gotländskt företag får uppdraget men vi lyder under lagen om offentlig upphandling, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c).Kommunen borde sälja sina aktier i företaget anser kritiker.
Foto: Henrik Radhe
Priset har varit det avgörande i upphandlingen och företaget kunde lägga ett lägre anbud än Geab. Kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c) har inte haft någon del i beslutet, men hon beklagar att uppdraget går till ett företag utanför Gotland och att Geab inte var konkurrenskraftigt nog. Samtidigt handlar det om att det lägsta priset gynnar Gotland i stort, påpekar hon.
- Kommunen måste göra den bästa upphandlingen för medborgarna och det här var det bästa priset som går att få, säger hon.
Kommunen äger 25 procent i Geab och kritiker anser att kommunen i det här läget borde sälja sin del. Hans-Erik "Kea" Svensson (s) som innan maktskiftet var Gotlands kommuns representant i Geabs styrelse är en av dem.
Enligt honom tål det att ifrågasätta att ekonomiska skäl och lagen om offentlig upphandling måste styra beslutet.
- Jag tycker att det låter konstigt att gynna konkurrenten i stället för en egna. Om man gör så här blir man snabbt utarmad. I det här läget borde det rätta vara att kommunen borde sälja sina aktier. Jag kommer att ta upp frågan vid fullmäktige, säger han.
Delägande
Riksdagsledamot Rolf K Nilsson (m) anser att kommuner inte ska gå in som delägare i företag.
- Jag tycker att kommunala bolag är en styggelse. Om det är viktigt för kommunen att ha koll inom ett område borde man bilda en kommunal verksamhet. Att bilda kommunala bolag är ett försök att utnyttja det bästa i två system och när man inte klarar ett lägsta pris är det ytterligare ett skäl att sälja, säger han.
Eva Nypelius anser inte att kommunens delägande i det här läget är ett problem. Geab har varit med och utvecklat mycket på Gotland och fortfarande är det av intresse för framtiden att ha kvar delägarskapet.
- Geab har varit med och utvecklat vindkraft och är aktiv som bredbandsleverantör. Det finns fler värden än enbart elleveranserna. Många stora elbolag som har offentligt ägande i dag och jag ser inga problem med det, säger Eva Nypelius.
Enligt Geab som tappar de två stora kunderna kan det komma att märkas i verksamheten de kommande åren.
För företaget handlar det inte om personalnedskärningar i det här läget, däremot kommer Geab bli mer restriktiv vad det gäller sponsring och andra samarbeten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!