Kommunen bryter mot nya arbetstidsreglerna
Gotlands kommun hör till de arbetsgivare som inlett 2007 med att bryta mot EU:s arbetstidsregler.
Vid årsskiftet började EU-direktivet om arbetstider att gälla i landet. De nya reglerna omfattar alla på arbetsmarknaden, men i första hand är det anställda som arbetar jour eller nattetid som berörs.
Inom Gotlands kommun är det främst personal inom sjukvården, social- och omsorgsförvaltningen och räddningstjänsten som behöver byta scheman, men det finns anställda på andra förvaltningar som måste ändra på sina arbetstider.
Mats Magnusson vid kommunens arbetsgivarteam vet inte hur många anställda som berörs, men de rapporter som förvaltningarna har lämnat till ledningskontoret visar att man i de flesta fall lyckats lösa schemaläggningen.
- Inom social- och omsorgsförvaltningen har man problem med vissa turer, och räddningstjänsten har satt in extra personal för att klara ambulanssjukvården, berättar Mats Magnusson.
- Men helt laglydiga är vi inte, konstaterar han.
Kommunen måste arbeta vidare för att få en schemaläggning som klarar kraven.
- Förhoppningsvis kan vi lösa det under våren. Men det kommer ändå att vara svårt att förutse tillfälligheter som kan vara svåra att lösa, säger Mats Magnusson.
Läkarbrist
Även vid Visby lasarett har extra personal satts in för att klara schemaläggningen för sjuksköterskor och undersköterskor. Men det stora problemet inom sjukvården gäller läkarnas arbetstider.
Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting har inte avslutat den centrala förhandlingen om hur de nya arbetstidsreglerna ska tolkas, vilket gör det svårt för kommunen att anpassa arbetstiderna.
- Vi avvaktar. I väntan på att förhandlingen ska bli klar lägger vi gamla scheman, även om det innebär att vi bryter mot de nya reglerna, säger sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg.
Men även när den centrala förhandlingen är avslutad får Visby lasarett svårt att klara de nya arbetstidsreglerna.
För att klara arbetstidsreglerna måste minst fem läkare anställas, och Visby lasarett startar från ett läge där man har vakanser på flera kliniker.
- Det gäller främst på medicinkliniken och inom psykiatrin. För de mindre klinikerna, som öronkliniken och ögonkliniken, måste vi hitta nya lösningar för att klara schemaläggningen. Det går inte att schemalägga så att man tvingas jobba varannan helg, säger Ann-Christin Kullberg.
Fälld i EG-domstolen
Gotlands kommun är inte den enda arbetsgivaren som har problem att klara de nya arbetstidsreglerna. Så gott som alla sjukvårdshuvudmän bryter mot reglerna.
EU:s direktiv om arbetstider är från 1993, men få länder har följt det. Förra året var direktivet bara infört i två av EU:s 25 medlemsländer.
Sverige var ett av länderna som inte tillämpade direktivet, vilket bland annat ledde till att landet fälldes i EG-domstolen 2005.
EU ansåg att Sverige borde ha följt reglerna redan 1996, men svenska staten hävdade att arbetstagarnas rättigheter vad gäller arbetstider tillgodoses av kollektivavtalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!