Kommunen beredd bli huvudman för trafiken

Kommunen är beredd att bli huvudman för Gotlandstrafiken. Men staten ska även fortsättningsvis ha det ekonomiska och politiska ansvaret för trafiken som skall bedrivas i minst nuvarande omfattning.Det fastslår eniga kommunpolitiker i avsiktsförklaringen angående färjetrafiken.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-04-14 04:00
Kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde på tisdagen och en tung del var att behandla avsiktsförklaringen om färjetrafiken. Kommunstyrelsen ansåg 25 mars att några av formuleringarna behövde göras klarare och delegerade till arbetsutskottet att fastslå den slutliga versionen som nu således föreligger.
Bakgrunden är den process som inleddes i januari och syftar till att eventuellt lyfta över upphandlingsansvaret för Gotlandstrafiken från Rikstrafiken till regionen. För att ge ledningskontorets tjänstemän ett tydligt politiskt mandat i de kommande förhandlingarna med näringsdepartementet har de politiska partierna nu enats om avsiktsförklaringens lydelse.
- Vi måste hitta en lösning som håller för gotlänningarna oavsett vem som sitter i majoritet här eller i riksdagen, framhåller kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius, (C).
I avsiktsförklaringen fastlås att målet är att standarden på färjetrafiken ska bibehållas och utvecklas samt ge långsiktiga och stabila förutsättningar. Ett medel för detta kan vara att överta ansvaret för trafikavtalen, att vara trafikhuvudman. Men finansieringen ska dock säkras av den nationella nivån för att inte ekonomiskt kunna påverka kommunens verksamheter negativt.
Och att färjetrafiken är en del i den nationella infrastrukturen och att staten även fortsättningsvis ska ha det ekonomiska och politiska ansvaret hör till det som fastslås i avsiktsförklaringen. Kommunen vill också se en långsiktigt hållbar finansieringslösning om man ska ta över ansvaret. Lösningen ska utgå från en grundstandard på minst dagens trafiknivå.
I förklaringen, undertecknad av regiondirektör Bo Dahllöf (som ges i uppdrag att leda förhandlingarna med näringsdepartementet) och utvecklingsdirektör Per Lindskog, framhålls också att längre avtalstider än dagens behövs samt att trafiken fortsatt ska bedrivas på Visby, Nynäshamn och Oskarshamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om