"Kommunal bör bli mera maktfaktor"

- Jag har ett litet mål. Kommunal bör bli mera av maktfaktor. Vi har under ganska lång tid tappat. Vi skall få tillbaka gaisten. Dialogen med politikerna är viktig. Glöm inte facket!

Gotland2006-05-27 06:00
Uttalandet kommer från Kommunals nye ordförande på Gotland Magnus Jonsson. Han leder 4 700 medlemmar varav 3 500 arbetar inom kommunen.
Magnus Jonsson vet verkligen vad han talar om. Han har undersköterskeutbildning, arbetar i typiskt låglöne- och kvinnoyrke.
Det började han med efter gymnasieutbildning inom vården, första jobbet på Mariahemmet, därefter tjänster på lasarettets operationsavdelning, kirurg och medicin och numera återfinns han i personalen inom äldreomsorgen på Syrengården i Roma.
När Magnus gick i nian funderade han på ett tekniskt yrke. Men praoperioden på Mariahemmet ändrade honom.
- Det var så himla roligt där, sade han.

Småländsk dialekt
Den småländska dialekten skvallrar om unga barnaår i Ljungby men sen tolv-trettonårsåldern är han bosatt på Gotland, numera i Dalhem med fru och två barn.
Magnus hade sin första förtroendepost i facket 1986, som arbetsplatsombud för Kommunal. Han jobbade i kommunens personalpool när han blev fackligt intresserad. Det var när han upptäckte vad han kallar orättvisan från arbetsgivaren.
- Jag såg hur det var skillnader i löner och bemötande mot personer som jobbade inom samma yrkesgrupp, säger han. Alla måste få bekräftelse på vad man gör.
Han anser att Kommunals medlemmar är viktiga.

Barntillsynen
- Stannar vi så stannar Sverige, säger Magnus och ger exemplet att om barntillsynen inte finns en morgon så kan inte föräldrarna gå till sitt jobb och det i sin tur gör att det blir bortfall.
Kommunal på Gotland har fyra sektioner - en för teknisk förvaltning, lantarbetare, räddningstjänst med flera, en för hälso- och sjukvården, en för äldreomsorg och en för barnomsorg.
Magnus ser det som stor fördel att vara mitt i verksamheten och samtidigt arbeta fackligt - han vet gången och han kan diskutera problemen ute på arbetsplatsen.

Policyprogram
Däremot vill nye Kommunalbasen att facket skall få mer delaktighet och vara med när till exempel policyprogram i kommunen diskuteras och beslutas.
- Vi har kunskapen, säger han. Kommer vi med från början kan vi på tidigt stadium undvika konflikter .
Medlemmarna i Kommunal bör också ställa krav på facket tycker Magnus. De betalar sin medlemsavgift och då skall de också kunna säga vad de har för krav på facket.
- Så gäller det att få medlemmarna mer engagerade, säger han.
När Magnus inte arbetar i facket eller på arbetsplatsen är han engagerad som instruktör för öns fotbollsdomare eller som fotbollsdomare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om