Kommentarer till ansvarskommitténs förslag
Björn Jansson (s), oppositionsråd
- Gotland ska vara en egen region även i framtiden. Kommunen får titta på de idéer som förslaget ger och se om det finns något som är oss till gagn eller nackdel. Gotland skulle tjäna på ett ökat samarbete med andra regioner inom områden som berör vår infrastruktur.
- Att ansvarskommittén vill att de statliga myndigheterna ska ha en enhetlig indelning i samma antal regioner är förståeligt eftersom de idag spretar åt alla håll och kanter.
- Om Gotland ändå måste ingå i en regionkommun är det i Stockholm vi hör hemma.
Stockholm är den mest dynamiska kommunen. Man ska som politiker fatta beslut utifrån saklig grund och inte med ryggmärgen som vissa gör.
Rolf K Nilsson (m) riksdagsman
- Ett fruktansvärt förslag för det finns inga undantag för en ö. Det är i högsta grad en demokratifråga för Gotland kommer att marginaliseras om förslaget går igenom, de politiska besluten kommer att tas i Stockholm och inte på Gotland. Jag är regionalist och vill att besluten ska tas på ön och inte tvärtom.
Det kan bli så att till exempel högskolan försvinner, för varför skulle politiker i Stockholm vilja ha en högskola långt bort i Östersjön?
- Risken finns att Gotland betraktas enbart som ett rekreationsområde och inte en speciell ö med egen identitet. I ett stort regionkommunfullmäktige i Stockholm får några få gotländska ledamöter svårt att göra sin stämma hörd.
- Lägg förslaget i en låda och släng nyckeln!
Eva Nypelius (c), kommun- styrelsens ordförande
- Gotland var ett av de försöksområden med utökat regionalt ansvar för utvecklingsfrågor, det som i normala fall vilar på länsstyrelser.
Tappar vi det tappar vi inflytande över utvecklingen. Gotland kan inte ingå i Stockholms lokala arbetsmarknadsregion, jag tror inte att Ansvarskommittén tagit fasta på det.
- Andra försöksområden i dåvarande projektet var Skåne och Östra Götaland, de är idag regioner.
Gotland ville kalla sig egen region och föreslog val till regionfullmäktige men det gick inte den förra regeringen med på.
- Jag anser att politiska beslut ska fattas ned på allra lägsta nivå om det ska bli folkligt förankrat. Förslaget innebär det motsatta.
Marianne Samuelsson, landshövding
- Gotland är en ö med speciella förutsättningar och fördelar. Det är inte säkert att våra behov passar in i en annan regions. Med minst en halv miljon kommuninvånare, i 6-9 regionkommuner och länsstyrelser, kommer de flesta svenskar hamna allt längre ifrån beslutsfattande politiker. Däremot kan det regionala samarbetet i landet behöva bli effektivare.
- Gotland som egen region har en väl fungerande organisation. Vi samarbetar redan med andra kommuner som till exempel inom sjukvården(Stockholm).
Det är också viktigt att hitta nya samverkansformer för Gotland.
- Jag utgår att om förslaget går igenom i sin helhet så lär jag vara den sista landshövdingen på Gotland.
Tore Gannholm, Tankesmedjan
- Inte en chans att förslaget går igenom, för det vore katastrof för Gotland att tillhöra Stockholm. Där skulle vi få kämpa om uppmärksamhet precis som andra ytterkommuner i Stockholms län får göra idag.
- Argument som att sjukvården skulle bli bättre för gotlänningarna är bara blaha, blaha. Inom specialistsjukvården har vi redan ett unikt och utmärkt samarbete med sjukhus i Stockholm.
- Det viktiga är att vi får bestämma själva om vår framtid. Nu hoppas jag att gotlänningar engagerar sig i och säger vad de tycker om sin hotade självständighet. Ge Gotland ö-status!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!