"Kollektivavtalet är inte längre självklart"

Det handlar framför allt om kollektivavtalet när ett par hundra gotländska arbetsplatser får besök den här veckan. Det där avtalet som många ser som en självklarhet på den arbetsmarknaden, men som inte är lika självskrivet när utländska företag börjar jobba i Sverige.

Gotland2006-03-16 06:00
Nästan 20 uppsökare från ett tiotal fackförbund drar ut i fält den här veckan för att prata med sina medlemmar. Det handlar om att gjuta nytt liv i glöden för det fackliga arbetet och i insikten om att de villkor som gäller i dag inte med automatik kommer att vara självklara i framtiden.
LO-distriktet fokuserar på de mindre arbetsplatserna den här veckan. Arbetsplatser som inte har några egna klubbar och gärna arbetsplatser som ligger på landet och därmed inte får besök lika ofta som de som finns i Visby.
Vad innebär egentigen kollektivavtalet? Hur kom det till och vad är det bra för?
Det är frågor som man vill prata med medlemmarna om.
- Det finns en okunnighet om kollektivavtalet bland våra medlemmar och vi som arbetar inom facket tar det också för givet. Men kollektivavtalet är inte självklart idag, säger Lisa Kalström från Handels.
- Det märker vi särskilt inom byggsektorn. Det finns inte en chans för svenska företag att konkurrera mot utländska företag som kommer hit med löner på 25-30 kronor timmen, säger Evert Bäckström från Byggnads.
- Vi måste gemensamt arbeta för vår svenska modell, säger Hanna Lenholm från LO-distriktet Gotland.
Ingen av dem vill hålla med om att det döljer sig en främlingsfientlighet bakom oron för att utländska företag ska dumpa svenska löner:
- Vi vill förstås värna om avtalen för våra medlemmar, men om våra europeiska kamrater kommer hit så ska de inte heller tvingas arbeta under sämre villkor än våra svenska kamrater, säger Hanna Lenholm.

"Avtalet är bättre"
Störst är kanske okunnigheten om vem det egentligen var som bestämde att det skulle inrättas ett kollektivavtal. Många tror att det är en statlig konstruktion och inser inte att det är fack och arbetsgivare som har kommit överens om detta tillsammans.
- Regeringar kan komma och gå, men de kan ändå inte riva upp kollektivavtalet, konstaterar Evert Bäckström.
- Och kollektivavtalet är alltid bättre än de villkor som regleras i lagen, förklarar Lisa Kalström.
Med besöken ute på arbetsplatserna och en manifestation på Öster i Visby på fredag eftermiddag vill man nå ut till många. Och genom att samtidigt bjuda in medlemmarna till fackliga utbildningar hoppas man att det fackliga intresset och kunskaperna ska fördjupas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om