Kollegorna är de värsta gästerna

De värsta gäster för restaurangpersonal att servera är vadå? Jo, annat restaurangfolk. Det visar en i allra högsta grad ovetenskaplig glimten i ögat-undersökning.

Servering av kollegor är det värsta för restaurangpersonal, enligt en ytterst ovetenskaplig undersökning. Bilden är från Nobelfesten.

Servering av kollegor är det värsta för restaurangpersonal, enligt en ytterst ovetenskaplig undersökning. Bilden är från Nobelfesten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

GOTLAND2019-01-24 19:22

Intresset för mat och restaurang tycks aldrig sina, matlagningsprogram i tv sänds i mängder och SVT:s dramasatsning, serien ”Vår tid är nu”, hade den fiktiva restaurangen Djurgårdskällaren som bas.

Många är också de människor som rent fysiskt går till krogen för en matbit, frågan är då hur de/vi beter sig/oss.

Enligt en undersökning på en Facebook-sajt för restaurangpersonal är det de folk ur deras eget skrå som är allra värst; de vet exakt vad de vill ha och kan ha specifika förfrågningar för att de har kunskapen, vilket kan göra den arbetande personalen nervös.

Via en liten rundringning till restaurangfolk på Gotland, också den i högsta grad ovetenskaplig men ändå en aning seriös, kan vi nu presentera vad som anses vara plus och minus vid krogbesök.

Det tänkta situationen är att de själva är gäster på en krog där de inte är igenkända.

Bosse Nilsson är köksmästare på Lindgården i Visby:

– Det känns omedelbart om det finns en själ i restaurangen, den är viktig. Att personalen kan sin sak och bryr sig om gästen utan att det känns tillgjort. Det värsta är när personalen står om smyger med sin mobil istället för att ha gästen i fokus. Det gäller att ha blick över restaurangen.

Joakim Larsson driver restaurangen på Gumbalde i Stånga:

– Bemötandet och miljön är viktig, och att personalen verkligen tar sig tid för gästerna. På minussidan står väl när man betalt mycket pengar och maten inte var något vidare. Det måste finnas en balans där.

Malin Bergström driver Backfickan i Visby:

–För mig är det viktigt med lugn och ro, att kunna slappna av, njuta av god mat men också av helheten. Negativt är om man som gäst inte blir sedd, samtidigt får det inte gå till överdrift.

Se där, tre röster ur den gotländska restaurangfloran. Men är det verkligen ”värst” att servera kollegor? Kanske, men kanske ändå inte.

– ”Nej, kommer den, nu får jag skärpa mig, tänker man ibland”. Men så är det förstås inte, det blir alltid väldigt trevligt, säger Malin Bergström.

Det finns dock gäster som anses vara värre än restaurangkollegor, enligt undersökningen:

”Här har de som röstat inte serverat många konferensgäng på +45, märker jag” lyder en kommentar och en annan: ”Tror inte många verkar ha kört fest för jurister”.

Den här undersökningen är förmodligen överförbar även på andra yrkesgrupper. Kan tänkas att en tandläkare inte gärna rotfyller en annan tandläkare, att en mäklare tycker det är kymigt att mäkla för en annan mäklare och i mitt skrå är det en anspänning att intervjua andra journalister.

SERVICE

En Facebook-sajt för restaurangpersonal har, med glimt i ögat, låtit rösta fram vilka yrkesgrupper som är värst att servera. Totalt inkom 1824 röster.

Restaurangpersonal 28 procent

Kommunalarbetare 13,2

Lärare 12,8

Byggarbetare 11,4

Affärsmän 9,5

Studenter 8,6

Poliser 3,5

Pensionärer 2,3

Golfare 1,9

Ordningsvakter 1,5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om