Köerna till sjukvården har minskat

Patienterna vid Visby södra och Roma vårdcentraler behöver inte vänta alls på en telefontid.
Det visar en sammanställning som hälso- och sjukvårdsnämnden gjort över vad som hänt sedan vårdgarantin infördes.

Gotland2006-09-19 06:00
Väntetiderna har minskat överlag inom sjukvården. På Gotland är det nästan inga patienter som behöver vänta längre än 90 dagar, vilket också är ett mål för vårdgarantin. Ett annat är att man ska få prata med någon på sin vårdcentral samma dag man tar kontakt. Vid en mätning i mars besvarades 67 procent av av samtalen till Gotlands vårdcentraler.
I augusti fick 89 procent av patienterna direktkontakt med sin vårdgivare.

Missade samtal
- När personalen fick se hur många samtal de missade, ändrades rutinerna. Vi vet att patienttrycket är högre på måndagar och då kan fler svara i telefonen, säger Ann-Christin Kullberg, tf hälso- och sjukvårdsdirektör som ett exempel på förbättringsarbetet.
Köerna till sjukvården har minskat men ännu finns det patienter som får vänta mer än 90 dagar.
Kön till ortopeden är längst. Där väntade 74 patienter på operation men det är bara 7 som köat längre än 90 dagar.
Till kirurgin står 24 patienter i kö varav 21 väntat längre än 90 dagar. Tre av urologens patienter har väntat längre än 90 dagar och kön till operation är totalt 13. Åtta står i kö till gynekologisk operation och 35 till ögon. Elva står i kö till öron-näsa-hals varav en köat längre än 90 dagar. 36 patienter väntar på en hörapparat. Siffrorna är från den sista maj i år.
Det är också väntetider till logopedmottagning, psykiatrins rehabenhet och till syncentralen liksom till neuropsykiatriska utredningar och tandvårdens implantatbehandlingar.
- Kön har inte ökat under sommaren, konstaterar Åke Svensson.

Läkarbesöken har ökat
Han berättar att fler patienter fått vård under de sju första månaderna i år än samma tid i fjol. Läkarbesöken har till exempel ökat med fem procent.
Mer vård har gjort att kostnaderna för sjukvårdsmaterial ökat med 3 miljoner kronor.
I delårsrapporten kan man också se att det är få patienter på Gotland som utnyttat "patientens fria vårdval". 16 personer valde detta och åtta patienter fick vård på fastlandet tack vare vårdgarantin.
Sjukvårdsförvaltningen räknar med att överskrida budgeten med drygt åtta miljoner. Prognosen i början av året pekade på 37 miljoner i underskott.

Flagga för mer pengar
- Ska vi klara nästa års budget måste vi flagga för mer pengar, säger Åke Svensson.
Fria besök till distriktssköterskan kommer att kosta kommunen omkring 3 miljoner kronor. Mellan tre och fem läkartjänster måste tillsättas för att kunna följa EU:s regler om vilotid. Det kostar en miljoner kronor per tjänst.
- Det får nya majoriteten ta hand vid budgetarbetet i oktober, säger Åke Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om