Koden avslöjar om köttet är gotländskt
De gotlänningar som vill köpa lokalproducerat kött framöver måste titta noggrannare på förpackningarna och lära sig anläggningskoden för Visbyslakteriet.Men kravet på märkning av slakteri gäller bara för nötkött. För gris och lamm finns inte samma hårda regler. För att veta om gris- och lammkött kommer från Gotland krävs en frivillig märkning. Någon sådan är inte aktuell, enligt Swedish Meats.
Visbyslakteriet har anläggningsnummer 78. Alla slaktade kroppar märks med det numret, så när de framöver kommer till Kristianstad, Skara eller Linköping för styckning kan styckarna lätt se varifrån djuret kommer.
Efter årsskiftet, när styckningen flyttats till fastlandet, kommer förpackningar med gotländskt nötkött att vara försedda med två anläggningsnummer. 78 anger att djuret är slaktat i Visby. Anläggningsnummer 80 anger att köttet styckats i Kristianstad, 81 om det styckats i Skara och 53 om det tagits omhand i Linköping.
Mer detaljerat dyrare
Vid slakten i Visby förses även grisar och lamm med anläggningsnummer. Men Livsmedelsverket ställer inga krav på att uppgifter om slakteri ska finnas med på förpackningen i butiken. Där anges bara ursprungsland.
Swedish Meats tänker inte införa mer detaljerad märkning av gotländskt gris- och lammkött.
- Att hålla reda på ursprunget för varje slaktad detalj skulle innebära en fördyring. Vi jagar kostnader, säger Swedish Meats informationsdirektör Hampe Mobärg och tillägger:
- Det är svårt att vara lokalpatriot. Den som vill vara det får nog se det ur ett svenskt perspektiv. Det finns mycket utländskt kött i butikerna i dag.
Skärpning på gång
Företaget Ipsos gjorde förra året på uppdrag av Sveriges konsumentråd en undersökning om vad kunder anser om märkning av livsmedel. En majoritet vill veta var maten är producerad, ett krav som var högst när det gäller kött. Sex av tio tyckte att det var svårt att hitta den informationen i butiken.
Även jordbruksdepartementet har gjort en undersökning och kom fram till att när det gäller kött och chark är bara fyra av tio produkter korrekt ursprungsmärkta. Resultatet bidrog till att jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist i början av sommaren utlovade bättre märkning av maten. Redan i år ska kunderna kunna se en förbättring, främst när det gäller märkning med ursprungsland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!