Löneökningar, skattesänkningar och sänkta boräntor gör skillnad för hushållen redan i år. Det visar en rapport från Swedbank och sparbankerna. Störst förbättring i hushållsekonomin får småhusägare i Stockholm, med över 7 000 kronor mer i månaden, efter att boende och rimliga levnadskostnader är betalda.
För gotlänningar är rapporten dyster läsning. På Gotland får hushållen minst pengar kvar i plånboken, och därmed sämre möjlighet till långsiktigt sparande eller att kunna lägga undan en slant varje månad.
– Att jämföra med exempelvis Västerås, som har en hygglig förbättring jämfört med 2023, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, som står bakom rapporten.
Orter som Västerås, menar han, gynnas av betydligt lägre bostadspriser, och stora arbetsplatser och företag som erbjuder högavlönade jobb för välutbildade.
På Gotland kommer skillnader ändå att märkas, boende i bostadsrätter och fastigheter med lån får mer pengar kvar när månaden är slut.
– Förlorarna är hushåll i hyresrätt. De har normalt mindre marginaler och kan inte dra nytta av eventuella räntesänkningar på samma sätt som småhusägare och bostadsrättshavare, säger Arturo Arques.
Bilen är för många en nödvändig levnadskostnad, särskilt på Gotland där högre bostadspriser i Visby bidrar till att man bor på landet. Rapporten visar att ensamstående och unga vuxna har svårt att ha råd med bil – helt otänkbart för vissa.
– I synnerhet om de samtidigt ska kunna spara tio procent av inkomsten till oförutsedda utgifter, fritidsaktiviteter och andra nöjen, säger Arturo Arques.
Han menar att hushållen skulle behöva spara minst tio procent av sin disponibla inkomst efter skatt, och ha en sparbuffert på minst två månadslöner.
– Detta sparande tillsammans med arbetslöshetsförsäkring, och vid behov inkomstförsäkring, gör det möjligt för en familj att bo kvar i sin befintliga bostad i tolv månader i händelse av arbetslöshet eller långvarig sjukdom, säger Arturo Arques och uppskattar att 85 procent av landets hushåll klarar det målet.
Av de som haft råd att köpa lägenhet på Gotland har ensamstående med barn det allra tyngst ekonomiskt. Skillnaden är mycket stor jämfört med att vara två sammanboende. 17 477 kronor kommer sammanlevande med barn i bostadsrätt att kunna lägga undan i december i år, enligt rapporten. Att jämföra med bara 1 078 kronor för den som bor själv med barn.
Arturo Arques menar att många redan har tvingats göra vad man kan för att spara och hålla igen på utgifterna. Att välja var man handlar mat och livsmedel kan ge pengar över i slutet av månaden.
– Tittar vi på livsmedel kan de flesta minska sina kostnader mellan 20 och 30 procent. Är man ensamstående med barn blir det stor skillnad varje år, säger han.
Lågprisalternativ, kampanjer och rabatter, kombinerat med att välja grönsaker efter säsong är Arturo Arques effektivaste råd. Att flera butikskedjor marknadsför sig mot målgruppen äldre, menar han, gör att barnfamiljer kan spara in ännu mer:
– Gå och handla tillsammans med farmor och farfar, ofta har butikerna bra rabatter för pensionärer.
Att se över storlek på bredbandsabonnemang, liksom val av försäkringsbolag, menar han också, kan bidra till ekonomin.
Trots Gotlands dystra läge jämfört med övriga landet ser det närmaste kvartalet ändå ljusare ut.
– Vi ser redan i december 2024 att de allra flesta kommer ha mer pengar, jämfört med i december 2023, säger han.